Jump to content
×
×

Welcome to RennTech.org Community, Guest

There are many great features available to you once you register at RennTech.org
You are free to view posts here, but you must log in to reply to existing posts, or to start your own new topic. Like most online communities, there are costs involved to maintain a site like this - so we encourage our members to donate. All donations go to the costs operating and maintaining this site. We prefer that guests take part in our community and we offer a lot in return to those willing to join our corner of the Porsche world. This site is 99 percent member supported (less than 1 percent comes from advertising) - so please consider an annual donation to keep this site running.

Here are some of the features available - once you register at RennTech.org

  • View Classified Ads
  • DIY Tutorials
  • Porsche TSB Listings (limited)
  • VIN Decoder
  • Special Offers
  • OBD II P-Codes
  • Paint Codes
  • Registry
  • Videos System
  • View Reviews
  • and get rid of this welcome message

It takes just a few minutes to register, and it's FREE

Contributing Members also get these additional benefits:
(you become a Contributing Member by donating money to the operation of this site)

  • No ads - advertisements are removed
  • Access the Contributors Only Forum
  • Contributing Members Only Downloads
  • Send attachments with PMs
  • All image/file storage limits are substantially increased for all Contributing Members
  • Option Codes Lookup
  • VIN Option Lookups (limited)
ekstroemtj

Random PSM failures and problems. Please help

Recommended Posts

Hi Loren. To be honest i dont know. Its a porsche service center and i believe they should know what to do and what to look for. I bring the car. Explaining what happens and the rest is their job

Share this post


Link to post
Share on other sites
    You can remove these ads by becoming a Contributing Member.

I just wondered as the three things they fixed only the MAF could have any affect on PSM.

The fact that it goes into limp mode would make want to run a transmission diagnostic. Plus if your complaint is the PSM they should also be running that diagnostic.

Share this post


Link to post
Share on other sites

What can i do. They are trustful people. I believe. I dont think they change parts which are not neccessary to change. What is surprising me really is the fact that piwis show codes at MAF . They change the part but car continue to show same behaviour. I thought piwis is piwis. Checking the system means checking the complete system. From your last message i understand, checking transmission and PSM is a different process?!

Share this post


Link to post
Share on other sites

I just wondered as the three things they fixed only the MAF could have any affect on PSM.

The fact that it goes into limp mode would make want to run a transmission diagnostic. Plus if your complaint is the PSM they should also be running that diagnostic.

I would like to learn what is behind this failure. I thought if a part is damaged its not working. But this car is sometimes driving and sometimes not. Sometimes thousand km without PSM complaint and sometimes nonstop. What is this?

Share this post


Link to post
Share on other sites

The car is at porsche service point. They checked battery and alternator. Everything ok. One guy told me it could be some electrical problem which is coming from moisture. But very difficult to find the location. Any idea?

Thank you

Share this post


Link to post
Share on other sites

Have they already checked the brake light switch, on the pedal or the unit, depending MY? The control box can also be broken, loose contact or so, anyway all this has to be measured out in one or an other way.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Update......

I took the car from porsche service. Piwis show failure in throttle body again but this part is already new.

I understand piwis is not the right tool to get rid of this frustrating problem.

Problem. Piwia is just showing errors in parts which are new or almost new.

They checked almost every ground point at the car because somebody told me this could be a problem.

They checked alternator. Brake light switch is new.

I could drive more than 1000 km without any problem last weeks.

Today again. PSM workshop and engine running a little bit rough.

Left it on parking lot for all day. At evening car starts and runs without.

Problem and no PSM warning on the display.

I called porsche. They are frustrated as much as i am.

I am affraid to drive . Impossible situation.

I am ready to give the car away.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I just started having this problem with my 2004 cayenne turbo. During heavy acceleration last night truck almost stalled and psm workshop maintenance warning light came on. When clearing codes I found cam positioning sensor and misfire on cylinder 7. After clearing codes car stalled and wouldn't hold idle, I had to two foot it home keeping it reved. I noticed car was in limp mode and would not boost at all. First I'm changing the plugs and coils as truck has 111,000 on it then I'm going to look at fuel pump. Also I notice vibration under acceleration, could be coils? Driveshaft? Should I do a trans fluid and filter change too? Would fuel pump throw psm light, would coils do it? Am I having one problem or 3?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sorry i arrived late to this discussion. I am also having PSM failure issues as well. Mine is caused by a yaw sensor failure and it caused a complete brake failure. Could not stop the car without hitting a pole. All happened very quickly. Anyone else with this issue.

The car is a 2005 cayenne s bought new and has 93 k miles now.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I had the same problems. All what i can tell you: my porsche shop changed a lot of parts. All where shown as faulty by the porsche diagnostic system. Nothing changed. The PSM light came randomly back. For my experience it has more to do with a weak battery or some other electric cremlins. Did you install any aftermarket parts connected to the system? Did you check if you have maybe water on the passenger side footwell which is effecting the Cables there?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi, I have an -03 Cayenne S with the same type of issues. Problem started and I suspected the battery which I then replaced. After that it keeps on giving fault codes, to which I delete with my Icarsoft Por II device. It usually works for a while and then for no reason the PSM light comes on again. 

 

Did anyone manage to fix this? It seems as if I'm not the only one with this issue.

 

I've read somewhere about ABS sensors going bad, but I have no idea whether or not that will work.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.