Jump to content
×
×

 

The RennTech.org community is Member supported!  Please consider an ANNUAL donation to help keep this site operating.
Click here to Donate

Welcome to RennTech.org Community, Guest

There are many great features available to you once you register at RennTech.org
You are free to view posts here, but you must login to reply to existing posts, or to start your own new topic. Like most online communities, there are costs involved to maintain a site like this - so we encourage our members to donate. All donations go to the costs operating and maintaining this site. We prefer that guests take part in our community and we offer a lot in return to those willing to join our corner of the Porsche world. This site is 99 percent member supported (less than 1 percent comes from advertising) - so please consider an annual donation to keep this site running.

Here are some of the features available - once you register at RennTech.org

  • View Classified Ads
  • DIY Tutorials
  • Porsche TSB Listings
  • VIN Decoder
  • Special Offers
  • OBD II P-Codes
  • Paint Codes
  • Registry
  • Videos System
  • and get rid of this welcome message

It takes just a few minutes to register, and it's FREE

Contributing Members also get these additional benefits:
(you become a Contributing Member by donating money to the operation of this site)

  • No ads - advertisements are removed
  • Access the Contributors Only Forum
  • Contributing Members Only Downloads
  • Send attachments with PMs
  • All image/file storage limits are substantially increased for all Contributing Members
  • Option Codes Lookup
  • VIN Option Lookups (limited)

Recommended Posts

Hi All

 

My first post here so please bear with me but pretty desperate for help.  Have 2004 Boxster S and its, in general, running a bit rough (feels fuel rich).  It also will also, on occasion, not go.   Pulling up at a busy intersection and car reduces to Idle.  Then put the foot down and the car stays at idle.   Normally an engine restart gets things going again (although not always and sometimes requires a few goes).  

 

Bought a computer reader and found error codes

P0102:  Factory Fault code 115 - Mass air flow sensor - below limit

P2135: Accelerator Pedal - Signal Implausible

P0121: Factor Fault code 117 - Throttle value or accelerator pedal potentiometer - signal implausible

P1266: Factory Fault Code 409 - Fuel shutoff function monitor - signal implausible

 

Took the car to Porsche.  They suggest a MAF sensor was the root cause and replaced it.   It felt better for a few days then problem returned.  They replaced another MAF sensor.. Same problem.   They then said the MAF reads 0 and have checked the cables so its me DME and it needs replacing (not cheap)

 

Have taken the car back home and looked at the likely affecting values myself from the computer.

 

1. MAF. 

The computer shows to different values for MAF

Mass air flow (HFM) is always 0 regardless of if the car is working correctly or not and at any accelerator level 

Mass air flow seems to move within a range of 18 (idle) to 100 (full throttle)

 

2. Throttle  (since it had error codes on this)

Pedal encoder potentiometer 1 and 2 always move and the pedal value goes from 0-100% when its working but stays at 0 when its not.  Since the potentiometers always move I am assuming the DME simply can't add things up so sticks the pedal value at 0.

 

ie.   The MAF sensor reading above confuses the DME and it reduces the throttle to 0.  That feel consistent with the behaviour of the car (its just sticks at idle)   

 

Any one with any clues?  Certainly don't want to replace the DME unless absolutely necessary....

 

HELP?

 

 

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
    You can remove these ads by becoming a Contributing Member.

:welcomeani:

 

I would hope they took the time to clean the electrical connections on the both the throttle valve positioner and the accelerator pedal electrical connector.

Using their PIWIS tester they can check to see if the throttle butterfly is opening all the way when you press the accelerator pedal - if it does not then the e-gas throttle valve positioner or the accelerator pedal sensor is not working to send the signal.

 

I would expect an MAF fault if the throttle butterfly was not opening.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thanks Loren... Might be a lot to assume anything from Porsche service so will check those myself on the weekend.   The "raw value" from my super cheap computer reader from the accelerator potentiometers does change so seems unlikely to be that. i have attached the values and you can see the "Mass air flow (HFM)" is stuck at 0.    It never moves.  The other "Mass air flow" value seems to move in what would be expected with increasing RPM and has a value when at idle of about 18".   Hence i suspect its related to this (see attached)

 

When i had the computer plugged it i didn't see the throttle values changing but didn't record them.  I will rerun that over the weekend to see if its working roughly as i would expect.

values.tiff

Share this post


Link to post
Share on other sites

Looks like the culprit may be the pedal position sensor. The reading of potentiometer 1 needs to be exactly double that of pot 2.

With key ON engine OFF, monitor these two numbers while you press on the gas pedal slowly for the whole range of motion of the pedal, then repeat a few times. Look carefully for spots where these two numbers are not 1:2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thanks Ahsai... I took the readings and at no time is POT 1 double POT 2.   I have attached idle, full and somewhere in-between readings (see attached).   Also, the POT 2 value moves.  Its never static, even at idle (at idle it moves between 0.47 and 1.0 while POT 1 is static at 0.78V).    Would that be enough to suspect and replace the accelerator pedal?

 

There were two mass airflow readings as well

 "Mass air flow (HFM)" is stuck at 0 - always.

"Mass air flow" moves with engine RMP

 

I was headed in that direction until you mentioned the accelerator pedal

Full

full.png

 

Half

half.png

 

Idle

idle.png

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now


  • Similar Content

    • By RenoBoxster
      Hi guys,
       
      Has anyone tried to remove the gas tank? The straps are off but I am unable to drop the tank. Can this be done without having to tinker with the steering column? Thanks in Advance.
       
      Year: 2002
      Model: Boxster S
      Miles: 65000
      Transmission: Tiptonic
    • By Chander
      I am interested in buying a Boxster with PDK. I used to have a 2004 911 Carrera S which I loved, but the road noise eventually got to me. I miss the exhilaration of driving a Porsche again, and am considering a Boxster for 2 reasons: It is more affordable than a 911, and I have read that it is the quietest of the three _Boxster, Cayman and 911.
       
      I see a 2011 Boxster S with PDK, Sport chrono, for about 27k with 84k miles on it. I live in Chicago, the car is in Winston Salem NC. Is there a lister or a reputable shop in Winston NC that can help me out by checking out the car? Is that even advisable?
    • By loch55
      I have a 2000 Boxster.  Recently the horn is very sensitive and sounds with the slightest of pressure.  Today when breaking hard the horn sounded.  Any ideas of the cause?  Also, does anyone know which fuse supports the horn?  I want to be prepared to deactivate it if it gets stuck on.
       
      Thanks.
    • By hugo kohl
      1999, 996,  117k miles
       
      Due to leaking I recently changed my coolant reservoir tank, which involved disconnecting and re connecting 2 fuel lines..  Upon restarting the car I had a rough idle and CEL.  I purchased a $100b code reader, read a bunch of stuff online and decided to clean the MAF sensor, change the air filter, spark plugs, plug tubes and coils.    
       
       
      upon today's startup I get an erratic/rough/low rpm idle, flashing CEL and the following codes:
       
      P0102  mass air flow circuit low
      P1319 misfire emission related
      P1318  misfire cylinder 6 emission related
      P1315 misfire cylinder 3 emission related
      P1313 misfire cylinder 1 emission related
       
      Somehow I went from a leaky tank to some bad stuff based on a do-it-myself moment.
      I wonder if the coil packs might not be perfectly seated?
      I'm thinking a new mass air flow sensor and all four O2 sensors need replacing??  
      Please advise.
       
      Hugo Kohl
    • By Jayco
      I have a 1997 Boxster with 30,000 miles. The battery is charged and the car starts and runs fine. However, I cannot open the hood or trunk with the levers next to the drivers seat when the door is open! When I press the interlock switch on the dash nothing happens. The light stays on. Any ideas??
×