Jump to content
×
×

Welcome to RennTech.org Community, Guest

There are many great features available to you once you register at RennTech.org
You are free to view posts here, but you must log in to reply to existing posts, or to start your own new topic. Like most online communities, there are costs involved to maintain a site like this - so we encourage our members to donate. All donations go to the costs operating and maintaining this site. We prefer that guests take part in our community and we offer a lot in return to those willing to join our corner of the Porsche world. This site is 99 percent member supported (less than 1 percent comes from advertising) - so please consider an annual donation to keep this site running.

Here are some of the features available - once you register at RennTech.org

  • View Classified Ads
  • DIY Tutorials
  • Porsche TSB Listings (limited)
  • VIN Decoder
  • Special Offers
  • OBD II P-Codes
  • Paint Codes
  • Registry
  • Videos System
  • View Reviews
  • and get rid of this welcome message

It takes just a few minutes to register, and it's FREE

Contributing Members also get these additional benefits:
(you become a Contributing Member by donating money to the operation of this site)

  • No ads - advertisements are removed
  • Access the Contributors Only Forum
  • Contributing Members Only Downloads
  • Send attachments with PMs
  • All image/file storage limits are substantially increased for all Contributing Members
  • Option Codes Lookup
  • VIN Option Lookups (limited)

Recommended Posts

CEL went off over the weekend, Durametric showed a P2190 code.

Car is a 2007 C4S coupe w/ Tip at 69,000 miles. Basically bone stock, serviced at the dealer.

 

After checking with Durametric I opened the hood and noticed that the hose clamp connecting the wide Y hose from the airbox onto the intake manifold came loose. So I though there is a vacuum leak, took off the airbox, replaced the airfilter, cleaned the MAF. noticed a few ml of oil-like fluid inside the throttle body just at the level of the butterfly flap; so I cleaned that up. Tightened oil fill and gas caps. Reconnected everything, cleared the code but now it came back a day later. I have an appointment with the dealer in a few days. 


Any suggestions what I can do to maybe fix this on my own? Many thanks

Share this post


Link to post
Share on other sites
    You can remove these ads by becoming a Contributing Member.

P2190 Lambda control adaptation FRAU (lower load range) - below limit value

 

Possible fault causes:
- Incorrect main filling signal from hot-film mass air flow meter
- Fuel pressure too high
- Tank vent faulty (does not close completely)

 

My guess is that it will turn out to be the MAF (assuming your vacuum leak is corrected).

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
You should be able to read the MAF signal voltage with the Durametric software.
Ok, just for the archives, it was a faulty MAF sensor. Thanks JFP.

Sent from my Pixel XL using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Similar Content

    • By FStallcup
      I have 2000 Porsche Boxster S that is misfiring on nearly every cylinder. It started with symptoms of a bad MAF; typical sluggish on take off, CEL light with the corresponding code. I would disconnect the wiring from the MAF and it would clear up. I cleaned the MAF and plenum and it ran perfectly for about a day. Ordered a new MAF. By before I had a chance to put the new one in I got a flashing CEL and a massive loss of power. Put in the new MAF. It cleared up some idle issues but the loss of power and flashing CEL is still there. The codes show random misfire and misfire on 2,3,4,5, and 6. I've also changed the spark plugs but it has had no effect.
    • By rennbod
      Moving on from my question about the "test step aborted" code numbers.
       
      One other thing I find, if I try to read the vehicle data from a DME 5.2.2 I get a pop up window that says...
       
      Fehlercode 7014
      Fehler: erwarteter Blocktitel nicht eingetroffen
      (C_SD_FZ_KWP_2000::receivelstwert)
       
      With an "OK" button under it... If I hit the enter key, the PST2 reboots...
       
      Anyone know what this means?
       
      I am begging to think that perhaps a file or data on my PST2 might be corrupt!
       
    • By JuncoJones
      Hi there folks,
      I’m having some random misfires in my ’03 Boxster. I’ve disassembled the intake manifold to get a better understanding of the problem, and as per the picture below, there is clearly something going on with cylinder-1.
      a week ago, CEL came on for random misfires in cylinder-1 (P0301) Engine runs well, has high millage (320km) and no noticeable degradation in performance Checked the coolant, and was below the minimum mark (which was flushed a couple of months ago) On the exhaust side, there are dripping marks, probably coolant leaking through the exhaust manifold gasket (!) All this makes me think that it’s leaking coolant through the head gasket into cylinder-1. I already know this is not a four-hour repair to be completed during a weekend, and that one way or another, the engine will have to come down for surgery. . so I'll definitively appreciate any inputs!
       
      Thanks,
      Jones.

    • By Dan Babb
      I'm having a problem and think the brake switch is at fault...but not sure.I have the ABS/ PCM lights showing up on the dash.When the headlights are turned off, my brake lights function normally. I don't get the warning lights when the headlight switch is off.
      When the headlights are turned on, the brake lights do not turn on and the ABS/ PCM warning lights come on.
      Would a faulty brake switch be the cause of this or could it be something else?
    • By oscaac
      Hi All,
      So today, after putting gas (Shell, premium) in my 2014 Cayenne base, I got on the freeway and shortly after, the check engine light came on and Cayenne started shaking abnormally. I was able to turn around and get back home but I noticed 
      1. When I stop, the CEL flashes and the Cayenne shakes a lot more 2. When I press on the gas, it takes a long time to pick up speed (really struggling).    I connected the Durametric when I got home and I see the following misfire fault codes on it.   Anyone have any suggestions? Cayenne has around 62k miles on it.     P030000
      Random/Multiple Cylinder Misfire Detected Factory Fault Code 10203
      Warning Indicator Off
      Test Not Completed This Monitoring Cycle
      Test Failed Since Last Clear
      Test Completed Since Last Clear
      Pending DTC
      Test Not Failed This Operation Cycle
      Fault Active
         
       P030100
      Cyl.1 Misfire Detected Factory Fault Code 10591
      Warning Indicator Off
      Test Not Completed This Monitoring Cycle
      Test Failed Since Last Clear
      Test Completed Since Last Clear
      Pending DTC
      Test Not Failed This Operation Cycle
      Fault Active
        
       P030300
      Cyl.3 Misfire Detected Factory Fault Code 10593
      Warning Indicator Off
      Test Not Completed This Monitoring Cycle
      Test Failed Since Last Clear
      Test Completed Since Last Clear
      Pending DTC
      Test Not Failed This Operation Cycle
      Fault Active
        
       P030600
      Cyl.6 Misfire Detected Factory Fault Code 10596
      Warning Indicator Off
      Test Not Completed This Monitoring Cycle
      Test Failed Since Last Clear
      Test Completed Since Last Clear
      Pending DTC
      Test Not Failed This Operation Cycle
      Fault Active
        
       P030200
      Cyl.2 Misfire Detected Factory Fault Code 10592
      Warning Indicator Off
      Test Not Completed This Monitoring Cycle
      Test Failed Since Last Clear
      Test Completed Since Last Clear
      Pending DTC
      Test Not Failed This Operation Cyclea
      Fault Active
        
       P130A00
      Hide cylinder Factory Fault Code 10205
      Warning Indicator Off
      Test Completed This Monitoring Cycle
      Test Failed Since Last Clear
      Test Completed Since Last Clear
      Pending DTC
      Test Not Failed This Operation Cycle
      Fault Passive
×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.