Jump to content
×
×

Welcome to RennTech.org Community, Guest

There are many great features available to you once you register at RennTech.org
You are free to view posts here, but you must log in to reply to existing posts, or to start your own new topic. Like most online communities, there are costs involved to maintain a site like this - so we encourage our members to donate. All donations go to the costs operating and maintaining this site. We prefer that guests take part in our community and we offer a lot in return to those willing to join our corner of the Porsche world. This site is 99 percent member supported (less than 1 percent comes from advertising) - so please consider an annual donation to keep this site running.

Here are some of the features available - once you register at RennTech.org

  • View Classified Ads
  • DIY Tutorials
  • Porsche TSB Listings (limited)
  • VIN Decoder
  • Special Offers
  • OBD II P-Codes
  • Paint Codes
  • Registry
  • Videos System
  • View Reviews
  • and get rid of this welcome message

It takes just a few minutes to register, and it's FREE

Contributing Members also get these additional benefits:
(you become a Contributing Member by donating money to the operation of this site)

  • No ads - advertisements are removed
  • Access the Contributors Only Forum
  • Contributing Members Only Downloads
  • Send attachments with PMs
  • All image/file storage limits are substantially increased for all Contributing Members
  • Option Codes Lookup
  • VIN Option Lookups (limited)

Recommended Posts

2000 Boxster, 110k miles.  Longtime contributor here and original owner.  Hoping someone can help with this annoying issue.  I have a recurring grinding noise (maybe it could be described as groaning) during steering which is coming from the front right of the car.  I lifted the car and listened for the noise while having my wife steer...of course there was no noise, likely because there is no load on the front end when lifted.  Duh.  I can only hear it at very low speeds (pulling in/out of the garage; parking; etc.).  I figured it was a bad ball joint so I replaced the control arm (996 341 053 17) and track rod (996 347 131 04) as most likely culprits.  The sound seemed to go away for a couple of days, but it is back (well, I guess it never really went away).  Should I just go ahead and replace the control arm link (996 341 043 06) as the next step?  Any other ideas?  Is this potentially an issue with the power steering gear?  Any tips for further diagnosis? 

Share this post


Link to post
Share on other sites
    You can remove these ads by becoming a Contributing Member.

More likely, it is the upper strut bearing.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Basically.  Slow speed grinding noises are quite often these things giving up the ghost.  You can test them by putting your hand or a stethoscope on each one and having someone turn the wheel.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thank you! I will check it out. Anything else to do while I’m in there? Bump stop, etc?

Share this post


Link to post
Share on other sites

As you will need to disassemble the strut to replace the bearing, the bump or any other bits that are showing wear are fair game as well.

Share this post


Link to post
Share on other sites


Ok thanks! I’ll probably just order pre-emptively. Is the part with the ball bearings inside (I forget the name) prone to failure?

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 hours ago, crwarren11 said:


Ok thanks! I’ll probably just order pre-emptively. Is the part with the ball bearings inside (I forget the name) prone to failure?

 

More prone to wear over time.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Similar Content

    • By DenaliBZ
      Hey everyone! I’m not sure if this is the right place to post this but here’s my problem!
      So I have two problems both I would love to fix
      1. When driving at low speeds (specifically 13 MPH) my engine; or what sounds like my engine, makes an awful grinding/ whining noise. The noise goes away after I switch from first to second.
      2. When driving sometimes it makes a similar noise but is seems to happen when the car is cold and specifically during acceleration. 
      Thanks for the help!
      -Denali
    • By Astarael
      Hello there, this is my first post here and I’m writing because of problem with my boxster.
      Today in the morning I’ve started my 2002 boxster and noticed strange sounds from the engine/ rear side of the car
      It’s a metallic, grinding sound like a loose piece of metal or something like that
      Sound disappears when you press gas and comes back once you loose the pedal, I don’t know if it changes while engine is warm
       
      Also, check engine light shown up yesterday, when I connected my BT OBD2 there was no error code.
      I came with that to workshop also, and they said it’s a catalyst efficiency error.
       
      I’ve had that error code a while ago, I’ve replaced mass air flow meter and check engine light disappeared. 
      I think it might be a problem with maf again because I bought not the cheaper, not the original one, but why are there these strange sounds? I’m worried about this. Could it be catalyst this time? Or again should I replace maf? This time I’ll buy original one.
       
       
       
      here are two Videos I made
       
       
       
       
       
      Also I’m sorry if you can’t understand something, my english is not perfect.
      Thank you for all replies, I hope we will solve that problem together
    • By simmoyo
      Hi Renntech Experts,
       
       
      Please pepper my situation with your wisdom...

      2001 Boxster S
      118,000 Kms
      LN ENGINEERING double row bearing installed 1 year ago
      last service: 105,000 kms
      minor mods e.g. pod filter and cold air intake
       
       
      A grinding noise started coming from the engine bay this morning while parking the car (warm engine, low rpm)
       
      I turned the car off just after it happened hoping it was nothing
       
       
      I came back 8 hours later, started the car and the noise was there from the start (recording is from inside)
       
      https://drive.google.com/file/d/0B-lg21ZsNUmnSzFyQmpBd3lqS1k/edit?usp=sharing
       
       
       
      The noise changes sometimes (in a bad way), it gets higher pitched for a few rotations then goes back to normal, so maybe its a bearing.
       
      No noticeable change when I turn on the AC
       
       
       
      Please share the love if you can 

    • By hakkiston
      Car is 996 c2
      I've got grinding/whining noise coming from my car not sure where it comes:
      - The sound intesity follows speed!!
      - every gear
      - clutch on/off
      - gas pedal on/off
      I just changed transmission oil and there is nothing. no extra particles, metal or any silver grease from bearings.
      Any Ideas?
×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.