Jump to content
×
×

Welcome to RennTech.org Community, Guest

There are many great features available to you once you register at RennTech.org
You are free to view posts here, but you must log in to reply to existing posts, or to start your own new topic. Like most online communities, there are costs involved to maintain a site like this - so we encourage our members to donate. All donations go to the costs operating and maintaining this site. We prefer that guests take part in our community and we offer a lot in return to those willing to join our corner of the Porsche world. This site is 99 percent member supported (less than 1 percent comes from advertising) - so please consider an annual donation to keep this site running.

Here are some of the features available - once you register at RennTech.org

  • View Classified Ads
  • DIY Tutorials
  • Porsche TSB Listings (limited)
  • VIN Decoder
  • Special Offers
  • OBD II P-Codes
  • Paint Codes
  • Registry
  • Videos System
  • View Reviews
  • and get rid of this welcome message

It takes just a few minutes to register, and it's FREE

Contributing Members also get these additional benefits:
(you become a Contributing Member by donating money to the operation of this site)

  • No ads - advertisements are removed
  • Access the Contributors Only Forum
  • Contributing Members Only Downloads
  • Send attachments with PMs
  • All image/file storage limits are substantially increased for all Contributing Members
  • Option Codes Lookup
  • VIN Option Lookups (limited)

Recommended Posts

So basically, new to the board not new to a Boxster. I own a 99 base 5 speed. I have been having an issue when I start the car. It will make a certain noise for about 1 or 2 seconds and then go away. It doesn't happen every day, just when she sits for a while...It sounds like a "whirr" kind of noise. No grinding, but does sound like my starter. I have tried in vain to search this noise out. So far I have been unlucky. So I figured I'd ask other owners. Anyone else have this noise and what was the solution? My car does have 105,000 miles on it. US based car. Thanks in advance!

Share this post


Link to post
Share on other sites
    You can remove these ads by becoming a Contributing Member.

Could be the secondary air pump. It whines at startup sometimes and it will run for about 30 seconds after start.  You said only a couple of seconds, but still might be worth a check, as mine will whine only on occasion and not for the full time it is running. You would hear it at the right side of the car in the engine bay, sounds like it is behind the seat.  If it is a problem you should get an error code indicating SAP.  Mine has done it for years and I’m still waiting for it to completely go. If it is the SAP then I wouldn’t worry too much yet. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

If it sounds like this, it's your starter. 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

I heard it can be cleaned so you can bet your labor. Or you can just replace it with a brand new Bosch SR0808N for $200.

Edited by Ahsai

Share this post


Link to post
Share on other sites

That's your starter.  It's not disengaging from the flywheel on its own.

 

Not sure if you can access it easy enough and spray a little lubrication on it.

 

Mike

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mine is in for a few things and the mechanic said he will try to clean/lube it.  Not a big deal.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.