Jump to content

Server Lease Renewal/Software Licenses

Our yearly server lease, software licenses, as well as hardware operating costs, ARE due Dec 6th, 2021. Our current donations have fallen far short of the funds we need to renew. Please remember the RennTech.org community is Member supported so please consider a donation to help...  THANK YOU!

Welcome to RennTech.org Community, Guest

There are many great features available to you once you register at RennTech.org
You are free to view posts here, but you must log in to reply to existing posts, or to start your own new topic. Like most online communities, there are costs involved to maintain a site like this - so we encourage our members to donate. All donations go to the costs operating and maintaining this site. We prefer that guests take part in our community and we offer a lot in return to those willing to join our corner of the Porsche world. This site is 99 percent member supported (less than 1 percent comes from advertising) - so please consider an annual donation to keep this site running.

Here are some of the features available - once you register at RennTech.org

  • View Classified Ads
  • DIY Tutorials
  • Porsche TSB Listings (limited)
  • VIN Decoder
  • Special Offers
  • OBD II P-Codes
  • Paint Codes
  • Registry
  • Videos System
  • View Reviews
  • and get rid of this welcome message

It takes just a few minutes to register, and it's FREE

Contributing Members also get these additional benefits:
(you become a Contributing Member by donating money to the operation of this site)

  • No ads - advertisements are removed
  • Access the Contributors Only Forum
  • Contributing Members Only Downloads
  • Send attachments with PMs
  • All image/file storage limits are substantially increased for all Contributing Members
  • Option Codes Lookup
  • VIN Option Lookups (limited)

Sudden CEL steady on-blinking-steady on


Recommended Posts

Dear Renntech forum,

My 996C2-MY99 has been running without problem but suddenly the Check Engine Light (CEL) came on shortly after starting the car. I could actually hear the engine sounding a little deeper and behaving a little sluggish at very low RPMs. Therefore, I was not surprised that the engine light came on a minute later. First steady on, then blinking then steady on again...all within 4 min of driving. Luckily I was in my neighbourhood so I could park and check what fault codes were generated. Using Durametric I got P1319, P1318, P0300 and P0305. When I today got the codes out (and cleared) and afterwards started the engine it now sounds like normal again. However, I did not drive nor keep it on for more than 2min... Alas I noticed that there is some small "spitting" from the exhaust and that the coolant level is little under min. Refilled about 30cl this summer to max after seeing a slight increase in the coolant temperature on a very hot day (98F) out driving. Could I have a leak perchance? If so where (Cyl5)? How much will this run for...... I was planning to change oil this weekend (perhaps find coolant in it?).

Any help is good help!

Regards,

Hans

Link to comment
Share on other sites

I dont' want to be the first to cry wolf...but those sypmtoms are akin to an intermix issue. Have you looked into the coolant tank for any sort of yellowish gooey substance.....then pull the dipstick and look for a foreign looking substance there too? If it's intermix you'll find oil in the water, and water poluting the oil. Do a search for intermix and see if any of the symptoms or descriptions fit what you're experiencing. I am sincerely hoping that this is not the case, becasue if it is....it's not good.....

Unfortunately, the 99's are known to periodically have a number of common failures....intermix is one; intermediate shaft failure is another, and coolant tank failure is another. The RMS issue also occurs but is not a major thing to worry about.

Link to comment
Share on other sites

Thanks for your answers!

Last evening I ran the car on idle for 5 min or so and it sounds like normal again (only cleared codes). Drove it for 10min or so and it feels like normal. It is about time to change oil and spark plugs so perhaps changing the coils (Cyl 5 and 6) is an intelligent thing at the same time. What is the model number (BERU brand) for a MY99? Have not been able to find it in the forum yet.

I have not noticed any discoloration in the coolant nor in the oil (when I changed it last time). Perhaps it is an unrelated problem. The loss of coolant is very small over extended time. I'll look at the tubing as soon as this first problem is solved.

Thanks again and best regards,

Hans

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.