Jump to content

Welcome to RennTech.org Community, Guest

There are many great features available to you once you register at RennTech.org
You are free to view posts here, but you must log in to reply to existing posts, or to start your own new topic. Like most online communities, there are costs involved to maintain a site like this - so we encourage our members to donate. All donations go to the costs operating and maintaining this site. We prefer that guests take part in our community and we offer a lot in return to those willing to join our corner of the Porsche world. This site is 99 percent member supported (less than 1 percent comes from advertising) - so please consider an annual donation to keep this site running.

Here are some of the features available - once you register at RennTech.org

  • View Classified Ads
  • DIY Tutorials
  • Porsche TSB Listings (limited)
  • VIN Decoder
  • Special Offers
  • OBD II P-Codes
  • Paint Codes
  • Registry
  • Videos System
  • View Reviews
  • and get rid of this welcome message

It takes just a few minutes to register, and it's FREE

Contributing Members also get these additional benefits:
(you become a Contributing Member by donating money to the operation of this site)

  • No ads - advertisements are removed
  • Access the Contributors Only Forum
  • Contributing Members Only Downloads
  • Send attachments with PMs
  • All image/file storage limits are substantially increased for all Contributing Members
  • Option Codes Lookup
  • VIN Option Lookups (limited)
ned

clunking sound at low speeds on right front side of car

Recommended Posts

Hey Folks,

Was destined for the track this past weekend when a clunking sound was discovered at low speeds and over bumps....and does not show it self until after a few mins of driving. Also after parking, you can hear the clunk by pushing down on the fender.

So after some searches I was pretty sure I had a front control arm issue. Now after dis-assembly I am not so sure. I was expecting to see a bad bushing or something visibly wrong. The control arm looks brand new....I can't find anything wrong with bushing. But I did find some slack in the inner tie rod (universal)....that makes a clunking sound.

So my question is should I be able to see something wrong with the control arm bushing or could the slack in the inner tie rod be the whole problem? The problem that I have with the inner tie rod being the entire issue is...wouldn't I hear that all the time?.....I mean not requiring the car to be warm.

So I am looking for next steps.

Should I just replace the tie rods and then reassemble? Is there some other way to verify the other suspension components in question....before I start just paying for expensive parts and replacing; until the problem goes away?

Please advise

Share this post


Link to post
Share on other sites

I have been doing some research on this as well.

I have the same problem coming from the rear. I just replace both wheel bearings in the rear and saw nothing wrong with any of the linkage. The one think that I didnt touch that it could be is the rear track arms

I have noticed that this is a common problem. They say to check it, hit the track arms with a rubber mallet, it should rattle. If this is so, they are bad.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I have the same problem and taping with a mallet proves the arms are the culprit. I find there are OEM arms for $240/pair incl shipping and for $260/pair incl shipping I can get adjustable arms. Is there any reason for going with the adjustable arms? The arms and prices I mentioned are on ebay.

Share this post


Link to post
Share on other sites

sounds like your anti roll bar link

Is the stabilizer and anti roll bar the same thing? I changed the links and mounting bushings on the stabilizer bar and that did not help.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I have this same issue. only when hot..and at low speeds, sounds liek the front end is about to fall apart. I had this issue on another car, ended up be sway bar bushing. Mines under warranty so I am planning on taking it in... i will post findings

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

I have the same problem but it is in the rear and thought it was the lower control arm. I changed it. Same. I am going to change out the control arm link. As for front stabilization my 986 does have vibration at high speeds so I will add new sway bar bushings and both drop links.

On my truck a sway bar link was bad but I could not see it from inside the assembly. Once I changed the link all the vibration stopped. I noticed that much of my problem in the 986 seems to occur at low speed in the rear so it might be your drop links. That sway bar has a great deal to do with stability and vibration seems to point it out if it is coming from one side. I am going with the bushing mainly because it is the entire front end.

Edited by ninedragons986

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.