Jump to content

Server Lease Renewal/Software Licenses

Our yearly server lease, software licenses, as well as hardware operating costs, ARE due Dec 6th, 2021. Our current donations have fallen far short of the funds we need to renew. Please remember the RennTech.org community is Member supported so please consider a donation to help...  THANK YOU!

Welcome to RennTech.org Community, Guest

There are many great features available to you once you register at RennTech.org
You are free to view posts here, but you must log in to reply to existing posts, or to start your own new topic. Like most online communities, there are costs involved to maintain a site like this - so we encourage our members to donate. All donations go to the costs operating and maintaining this site. We prefer that guests take part in our community and we offer a lot in return to those willing to join our corner of the Porsche world. This site is 99 percent member supported (less than 1 percent comes from advertising) - so please consider an annual donation to keep this site running.

Here are some of the features available - once you register at RennTech.org

  • View Classified Ads
  • DIY Tutorials
  • Porsche TSB Listings (limited)
  • VIN Decoder
  • Special Offers
  • OBD II P-Codes
  • Paint Codes
  • Registry
  • Videos System
  • View Reviews
  • and get rid of this welcome message

It takes just a few minutes to register, and it's FREE

Contributing Members also get these additional benefits:
(you become a Contributing Member by donating money to the operation of this site)

  • No ads - advertisements are removed
  • Access the Contributors Only Forum
  • Contributing Members Only Downloads
  • Send attachments with PMs
  • All image/file storage limits are substantially increased for all Contributing Members
  • Option Codes Lookup
  • VIN Option Lookups (limited)

Michelin Pilot Super Sport Tire Choices


Recommended Posts

I have a 2003 911 cabrio (no PSM) with the Carrera 18" wheels and need a new set of tires. I have decided on the Michelin Pilot Super Sports based on reviews and price. Unfortunately, they do not make stock sized rear tires (285/30 ZR18).

My choices for rear tires are:

285/35-18 - (taller) or

265/35-18 - (narrower)

My choices for front tires are:

225/40-18 - Original size

235/40-18 - Seen others recommend... not sure why

2 questions:

1) Which rear tire size would you recommend?

2) Why should I change the size of the front tires from the original size?

Thanks for you input.


Link to comment
Share on other sites

hey there. Tire choice is always a challenge somewhat. As I learned over the years from my own arrogance and stupidity , its really important to realize Porsche specifies components for a reason. This being said, your choices look correct for stock 18's.

What I discovered on my 2000 C2 RWD coupe was the total rolling circumference makes a difference on handling and comfort at speed. After playing around on a number of web based tire size calculators, I settled on 225 40 18 up front and 295 30 18 on rears because the difference on outside circumference was less than 1/16". I presume your rear rims are 11". but these would still fit on 10.5 rears.

The other aspect not mentioned is offsets. Again, I presume your rims are stock and ET's are 50 upfront and 65 at rear. 225's upfront give you 8 inches of rubber . For aggressive driving, they are more than enough to point the car in the right direction at normal street and highway speeds. 295's give you about 11.5-12 inches of rubber at rear. They look wide, are wide and act wide.

Not sure what environment you live in, but its worth looking at hardness too. Im here in Florida. Heat and rain are primary considerations. I like soft compound and am running Kumho SPT's all around. They're cheap, but well made. ( others may disagree ). The downside of any tire is wear. Im only getting about 9-10,000 miles on the rears, but I dont care. Id rather eat up tread then end up wrapped around a tree.

good luck. lets us know your decision. take some pics :-)

Link to comment
Share on other sites

I have an '01 996 Cab C2 and recently replaced my tires with the all new Michelin Pilot Sport AS 3(all season). I went with 225/40ZR18XL on the front and 265/35ZR18XL on the rear. I couldn't be more pleased with the choice. The grip is excellent and the price was right. I live in Michigan and planned on driving this winter on dry roads but we haven't seen the grass 12 weeks!

Link to comment
Share on other sites

2003 C4$. Previous '79 911SC. I've used many tire brands over many years. I've always run sticky summer tires as I live in a rainy, wet winter climate with no snow. Always look for the AA traction rating for wet weather driving. By far the best tires I've ever used are the Michelin PS2's, Porsche rated N3. No, Michelin is not paying me for posting this note.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Similar Content

    • By Capnhook22
      Can the 2001 behind the dash wire harness work with the 2003 harnesses including 3.6L engine,  engine harness,  rear harness, dme 7.8, immobilizer,  etc
       
      This is a swapped 3.6 car that was functioning properly in an earlier 2001 race car. Had to Retub the car and move all the harnesses to donor 2001 chassis. Moved everything except the wire harness behind the dash. 
      The car starts and functions except water temp gauge on the 2003 cluster connected to the 2001 wire harness behind the dash.  Also durametric recognized the cluster as an earlier cluster and not the k21 (3.6l) cluster. 
      Any help will be appreciated. 
    • By mklein9
      2002 C2, 95k miles, original exhaust and O2 sensors.
       
      A few months back the CEL went on, Durametric says P0420: Porsche fault code 40 - Cat. conv. efficiency bank 1. CEL has stayed on so I investigated further. Pre- and post-cat O2 sensor voltages shown in attached charts, upper chart for Bank 1 and the lower for Bank 2. Warmed up the system at idle, then throttled up to 2.5 - 3k three times, two short, one long, during which time all sensors went near zero.
       
      It looks like Bank 1 (upper chart) post-cat sensor is showing a problem while Bank 2 (lower) looks fine. (I started capturing Bank 2 after Bank 1) Also for a few years there has been a little rattling on the driver's side exhaust which I've suspected is a failing cat, but the exhaust system has not been recording any faults until now.
       
      After having read a few related threads, it seems fairly certain that the Bank 1 cat is failing, perhaps with a loose element that reduced cat performance after the third throttle bump in the charts below. I'm leaning that way because it appears the sensors are all reporting data at about the same rate, oscillating when expected, except for post-cat Bank 1's sensor which begins the capture looking like it is largely reporting correctly but ends with oscillations that shouldn't be there.
       
      There has been no perceptible change in performance, and I have over a year until the next smog inspection, so there's time.
       
      Does this information indicate a pretty strong likelihood of a failing Bank 1 cat? Or are there additional diagnostic steps I should take to eliminate other causes?

    • By royp4
      I have a 2003 996 carrera cabrio. Recently it has developed a rattle or possibly a warning buzzer at exactly 60 mph. Could this be related to the limiter setting? Any help would be greatly appreciated. Thank you in advance
      Roy Parnell.
    • By deane.barker
      My 1999 911 Carrera started smoking at a streetlight. Very smelly blue smoke was coming from under the engine cover. I pulled over and popped the cover. Blue smoke was coming from somewhere under the engine (not the exhaust). The engine stopped very suddenly.
       
      We don't have a local Porsche dealer, but the Subaru dealer owns a bunch of 911s and he has a couple Porsche mechanics. I had it towed there.
       
      The C1 fuse ("Engine Electronics") was blown. They replaced it, but as soon as they turned the key, the "cam adjuster wiring harness" (I do not know what this is) began to smoke, and the fuse blew again.
       
      They disconnected the cam adjuster wiring harness (I don't know what this means, and neither did the service advisor), and the fuse stayed intact, and they got the car started. They were able to drive it out to the parking lot with no problems.
       
      They said I need a new cam adjuster wiring harness (again, no idea what this is), and this would require an engine out repair, which they could not do. They estimated this work at $5,000 to $6,000.

      Additionally, they did not know how drivable the car was with a disconnected cam adjuster wiring harness.
       
      So ... how bad is this?  (Service report image attached.)

    • By radial
      To all 996 owners with PSE, especially those with a 4S. 
       
      I think my 996 C4S exhaust behaves oddly. I think it's a fault but you might tell me it's normal behaviour. The problem is that I've always had this 'fault' on my car so I don't know if it's a fault or intentional behaviour. If you have the same car, perhaps you can shed some light on this.
       
      When I start it, it's noisy and sounds great. It quiets down as it runs for the first 5 mins. 
       
      I have the PSE system and when I press the button you can audibly hear the exhaust note change - quieter when on and louder when off. Default is off so loud.
       
      Here's the rub. Up to around 1500rpm it's got a good noise then it fades out to the point where it's so quiet it's like driving my partners Yaris. If I keep accelerating, when I get to around 3500rpm the exhaust suddenly gets loud again. I mean it's immediate - like someones flipping a switched marked loud. It sounds great. 
      It happens in 2nd and 3rd gears most noticeably and the PSE is in the 'off' position. If I have the PSE button on, then it's just quiet all the time and that works fine.
       
      So why the silent spot?

      I did read somewhere that German market cars might have had a system that turns on and off the PSE at certain speeds to prevent people driving round residential streets with a loud exhaust but information is thin and I don't think I was ever on UK cars. 
       
      I have also had a small go at checking vacuum pressure at idle on both sides of the Y piece in the engine bay but both hold good pressure. One side has only a microscopic leak but not enough to cause this kind of issue. 
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.