Jump to content

Welcome to RennTech.org Community, Guest

There are many great features available to you once you register at RennTech.org
You are free to view posts here, but you must log in to reply to existing posts, or to start your own new topic. Like most online communities, there are costs involved to maintain a site like this - so we encourage our members to donate. All donations go to the costs operating and maintaining this site. We prefer that guests take part in our community and we offer a lot in return to those willing to join our corner of the Porsche world. This site is 99 percent member supported (less than 1 percent comes from advertising) - so please consider an annual donation to keep this site running.

Here are some of the features available - once you register at RennTech.org

  • View Classified Ads
  • DIY Tutorials
  • Porsche TSB Listings (limited)
  • VIN Decoder
  • Special Offers
  • OBD II P-Codes
  • Paint Codes
  • Registry
  • Videos System
  • View Reviews
  • and get rid of this welcome message

It takes just a few minutes to register, and it's FREE

Contributing Members also get these additional benefits:
(you become a Contributing Member by donating money to the operation of this site)

  • No ads - advertisements are removed
  • Access the Contributors Only Forum
  • Contributing Members Only Downloads
  • Send attachments with PMs
  • All image/file storage limits are substantially increased for all Contributing Members
  • Option Codes Lookup
  • VIN Option Lookups (limited)
Sign in to follow this  

Recommended Posts

Hi,

I have 2002 996 C2 Targa tiptronic (with Mercedes Benz)

I have been lurking for a while now and this forum has been invaluable. I had an intermixing problem, I thought the worst. I pulled the engine and transmission suspecting I had a cracked cylinder head. Imagine my joy when I pressure tested the oil cooler and it started to bubble through from the oil way to the water way, I also found a broken water pump impeller in the oil cooler. So the oil cooler was replaced.

Well whist I had the motor was out I took the opportunity to replace IMS with the LN one, RMS, AOS, water pump, low temp thermostat, new plugs, oil filer, coolant tank and I treated her to an engine detail, PSE MkII hack & a set coli-overs.

I can’t believe after all that I am now stumped when it comes to which AFT to use. I want to use a Porsche ATF, my parts supplier here in Dubai is an Indy garage that also supply genuine Porsche parts. They have supplied AFT part# 00004320490 which is a red ATF but the AFT that drains from my Trans is a yellow colour. I have double checked with them and they said the part number cross checks against the VIN number.

4 months ago I had the Indy change the AFT, filter and pan gasket, they confirmed that the same part number ATF was used then. I think the part number they are using is for a 20litre barrel, they sold me 4 litres which was put in to another container (no lable).

All my searching has been inconclusive all I seem to conclude is that I need part# 00004330401 or Fuchs Titan ATF3533. But I cannot tell if that is what I have.

Does the ATF loose its red colour? Would this explain why my fuild is yellow and not red.

I checked the Fuchs data sheet and it said it was red in colour.

Is one part number for one size and the other part number is the same thing but in a different size?

Please if someone can help I can get my transmission filled and get the car back on the road, I am dying to drive and test it but I do not what to trash the trans.

VIN number can be supplied if needed.

Regards,
Rob.

Share this post


Link to post
Share on other sites
    You can remove these ads by becoming a Contributing Member.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

  • Similar Content

    • By crwarren11
      Hi all,
      2000 Boxster Tiptronic with 113k mi.  I recently removed the transmission to deal with another issue, but while doing so some of the brittle SAI hoses cracked and/or became disassembled.  I have replaced the cracked lines (i.e. not all of the lines) and reconnected according to the following picture, with the exception that I have a Tiptronic and there is a hose that runs to a changeover valve on the transmission:

      I get the typical SAI codes, P0410 (80) and P1411 (208), about every 150mi driven.  Otherwise the car drives great...SAI pump is running and holding air as usual.
       
      Presumably, I have something connected incorrectly, possibly with respect to connection to the transmission changeover valve.  The one thing I notice different than before removing the transmission is that the car seems to be running cooler than before.  I suspect this could be caused by the changeover valve for the transmission as I think it controls the flow of coolant to the ATF cooler (not sure about this and hoping for clarification).  The other thing that I don't really suspect, is that the new hoses used do not have the small bulbed end to help with that snap-fit into the intake sleeves. 
       
      I have not found a good image showing the SAI hose routing for a 986 Tiptronic, so if anyone knows of one I would be very grateful.  I have the Bentley manual which also does not show a Tiptronic-specific diagram for SAI routing.
       
      Any other ideas or does this sound like simply incorrect hose connections?
       
      Many thanks for your input!
       
       
    • By Angel Martin
      I need to replace the ATF wiring harness in my 2002 986 w/ tiptronic due to a defective temperature sensor that forms part of it. I have been unable to find any information as to what it entails and / or how it can be replaced.   Appreciate any insight. 
    • By Branko Ljubetic
      Hi. Im new in this forum, and i registered search for help, so thanks in advance.
       
      I bought a 97 boxster tiptronic, with no issues at all. Scanned, everything was ok. Then i started to read about the model, and i was concerned about de IMS, so i replaced it with parts from Pelican. I took the oportunity to drain the torque converter and replace fluid (filters gaskets also) on the tiptronic transmission. Then my mechanic built everything, and the lights on the gear and lever on the panel were blinking. Also cant use "manual mode" nor the 5th gear. He checked everything, but the problem are still there. 
       
      Searched on the interenet, seems to be something called "limited driving programme" where the transmision limits itself in event of a failure. On the internet also i found most of time is related with transmision servicing, but i changed all fluid (torque converter including).
       
      I used the recomended ATF by manual (pentosin) and changed filter, gaskets from ZF (the transmission manufacturer).
       
      Sadly, i live on a small city in Northern Chile, almost 2000km from a Porsche authorized mechanic in capital, Santiago, so its not an option to take the car there.
       
      My mechanic here is a really honest guy, but he seems to not understand this transmission. I dont know what to do, but ill scan the car in a few hours.
       
      Any advice will be hughely appreciated guys. Thanks a lot.
       
      Branko
    • By TNT79Bronco
      I need some help reconnecting the vacuum hoses on my '03.  Had to remove tiptronic to repair it, and either have a broken vacuum hose, and/or am as lost as I can be.  I can't figure it out.   Here is the vacuum diagram from the trunk.  Part of the problem is, that I can't identify all the parts.
       


      The "white" connector goes into the intake.  Off of that is a "Y".  The "Yellow" line (vacuum hose) goes nowhere that I can tell.  I am sure it connects somewhere, I just can't tell where.  It is long.
      The "Pink" end of the "Y" is open.  I am sure something sticks in there, just not too sure what.
      The "Green" line (vacuum hose) connects to what I believe is the Resonance Flap Valve.  However, it is either broken (and connects with the "Blue" line (vacuum hose)), or inserts into the "Pink" end of the "Y".  Not too sure which.

      The other end of the "Blue" line (vacuum hose) connects to a 4 way "Cross fitting", that connects to the vacuum reservoir.  Shown as connection #1 below.
      I guess the upper end of the "Blue line" (vacuum hose) could connect to the "Pink" arm of the "Y".  Again, not too sure.
      It is entirely possible, that the "Blue" and "Green" line is a broken line.  If this is the case, not too sure what would plug into the "Pink" on the "Y".

      #2 "White" line (vacuum line) attaches to a switch, that I believe is associated with the tiptronic transmission.  The lower end of the hose connects to the "Cross" fitting that is by the vacuum reservoir.
      The "Purple" line (vacuum line) is attached to a valve that controls coolant that goes to the tiptronic.
      #3 Line disappears somewhere deep into the engine somewhere.
       
      Can anyone help?
       
      Thanks!
       
    • By TNT79Bronco
      I had a bearing/seal failure in my 2003 Boxster w/ Tiptronic, and need to replace the torque converter and the oil pump.  I have removed the transmission from the car and taken off the pan, filter, torque converter, and the control valves.  I have also removed all the bolts from front of the oil pump housing.  In online videos, they show two plastic tubes that need to be removed, before the pump will pull out.  These were on ZF5HP19 transmissions for BMW and other cars.  However, the Tiptronic  for our cars, Boxsters, is a ZF5HP19FL.  A slightly different monster.
       
      When I try to pull on the oil pump, to remove it, it doesn't budge. I don't want to go forcing it, without knowing the proper steps to remove it.
       
      Does anyone know the proper steps to remove the oil pump?
       
       


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.