Jump to content

Welcome to RennTech.org Community, Guest

There are many great features available to you once you register at RennTech.org
You are free to view posts here, but you must log in to reply to existing posts, or to start your own new topic. Like most online communities, there are costs involved to maintain a site like this - so we encourage our members to donate. All donations go to the costs operating and maintaining this site. We prefer that guests take part in our community and we offer a lot in return to those willing to join our corner of the Porsche world. This site is 99 percent member supported (less than 1 percent comes from advertising) - so please consider an annual donation to keep this site running.

Here are some of the features available - once you register at RennTech.org

  • View Classified Ads
  • DIY Tutorials
  • Porsche TSB Listings (limited)
  • VIN Decoder
  • Special Offers
  • OBD II P-Codes
  • Paint Codes
  • Registry
  • Videos System
  • View Reviews
  • and get rid of this welcome message

It takes just a few minutes to register, and it's FREE

Contributing Members also get these additional benefits:
(you become a Contributing Member by donating money to the operation of this site)

  • No ads - advertisements are removed
  • Access the Contributors Only Forum
  • Contributing Members Only Downloads
  • Send attachments with PMs
  • All image/file storage limits are substantially increased for all Contributing Members
  • Option Codes Lookup
  • VIN Option Lookups (limited)
Domiac

How to drain all coolant and refill with a simple shop vacuum

Recommended Posts

Here is a tip on how to completely flush / refill your cooling system using a simple shop vacuum.

To drain your system, first open both large and small tubes underneath the car, next to transmission and then connect a shop vacuum to the tubes to completely empty the system.

To flush your system, should you want to do it, connect your shop vacuum to each tube and use your hand to inspect where the suction is. Then pour 1 liter of clean battery water or such from a bottle into a tube where suction exists. Just make sure you do not suck any dirt or your gloves in the system.

To refill a completely drained system, first top off your coolant tank. You'll notice that you only get around half of the fluids in. Then connect shop vacuum to the larger tube underneath the car, next to transmission. Please watch your coolant level on the tank at the same time when you first activate your shop vacuum. You will see that the vacuum will suck level down pretty quick, only let the shop vacuum run for a second or so depending on how powerful vacuum you have. The point is to refill your coolant tank before the level drops too low and you get air in your system. Repeat this process of activating shop vacuum for a second and topping off your coolant tank as many times as you can. After around ten vacuum runs, you'll notice that you have filled over 20 liters to the system, still missing a few liters. Then open the clip on the coolant cap to relieve pressure, start the car, let the pump run and refill rest of the couple liters slowly, no CEL light or low coolant warnings should occur.

At least for me this trick worked fine and the whole process was easy.

post-93239-0-04107900-1400059535_thumb.j

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Similar Content

    • By Rubensdw
      Hi all, 
      This will be my first post, thanks for a great forum ! 

      I've recently purchased a exhaust system from Design911 in the UK which has the valvetronic function on. This is said to replicate the PSE which my car does not have factory installed. 
      Wired it up and put the vacuum hoses, tested the system and it works fine.

      Over to the issue for my car:
      When starting up the car, the neutral positon of the valves is open, which means a lot of noice from the exhaust. 
      When switching this by the solenoid, sending vacuum into the system and the valves closes. This means less sound. 
      But when the valves is closed the car wont run properly at the RPM range of 5500-7000 RPM's there is also fault codes for misfire on cylinder 2.

      The strange thing is that this works perfectly when the valves is open. I've tried two differnet vacuum sources, into the ressonator and also for the left hand side cooling system vacuum solenoids. Without any differnce. I tried to run vacuum directly to the vacuum actuators on the exhaust without any difference and also tried manually applying vacuum and using a one way check valve to keep the vacuum while not connected to the cars vacuum line. No vacuum leaks, no fault codes when driving with the valves open.

      Same result every time. So have anyone had some similar issues to their car ? 
      Thanks in advance for any help ! 

       
    • By Zacatecaluca
      Hello All,
      The car has been awesome 2006 987.1 30k miles. The other day i took it for a drive and stopped after about 150 miles for about 30miins when I came out, all my coolant was on the floor. I refilled the coolant and constantly checked the temperature, initially it edged up to 180F but then settled back down to 175F and stayed that way all the way home. I was driving gently and kept cheeking the coolant level. Since then I found that I needed to open the coolant needle valve and drive around for 3 or 4 days to bleed the cooling system. I'm on day 2 and the coolant level has gone down slightly. Whenever I stop I check the floor and there has been no coolant leak.
      I am baffled, anyone seen this before?
      Thanks.
    • By Philip Adler
      Well I was driving yesterday when the coolant light began to flash, temp hit 200, so I went home and filled the coolant, which was really low. When looking through the fill, there wasn't any coolant all the way down. I put in about 3 quarts [ capacity 2.5 gal.] which was a lot of loss. But There wasn't any leaking. [?] The level stayed steady at the 1/2 min-max mark.
       
      Driving today, about 10 miles back and forth, not only did the light come on but the temperature shot up. I pulled into the driveway just as it hit 250. 
      No check engine light, no other diagnostic light, just the flashing coolant light.
      [meter/check codes?]
       
      When I got out of the car, I could hear a loud whine from the trunk. 
      Opened it to find that the coolant cap was venting hot coolant steam, and of course the loud and unnerving hissing-whine, from the cap.
      After a few moments it stopped. Waited till it all cooled down and slowly and carefully removed the cap. Same issue as above.
      No visible coolant in fill. I again put about 2 quarts, level hit between min-max.
      No leaks under car, coolant level hold steady.
       
      The mix is  1 gal. Porsche coolant [bought though Pelican], and 1 gal. distilled water.
      Shaken, not stirred to mix. Let sit. Yes, nice and pink when poured.
      The coolant tank is brand new, perhaps has a thousand miles on it. Cap came with the tank. Porsche, not OEM. Put on by a reputable shop which specializes in German cars. I screwed that cap down properly, real tight.
       
      No overflow. No leaks.  I'm loosing coolant when driving, only.
      Any ideas?
       
      Obviously I can't drive it. Next steps is to load it on a flatbed, and drop it off at the shop.
      {Poor Boxie} ?
       
      Thanks, as always!
       
    • By ttocs
      Late 2004 Boxster Base Tiptronic with 45,000 miles
      I have racked up 15,000 miles over the last 3 years of ownership. The coolant was flushed about a year prior to purchase. I think it's time to flush the coolant. I plan to buy the Airlift tool - it's a time vs cost issue, time wins.
       
      I know from searching that JFP has recommended to others to replace the water pump as preventative maintenance on a car this age. Fair enough. Porsche pump, clean the mating surfaces carefully and:
      1. Use gasket sealant or no sealant?
       
      2. Should I replace the coolant reservoir even though I cannot find anything wrong with it?
       
      I'll replace the thermostat at the same time.
      3. Should it be the 160 degree thermostat?
      3a. I notice that the car runs between 190 - 210 degrees (using Scangauge) most of the time in warm weather, so will the 160 stat be a benefit?
       
      4. Which hoses should be replaced?
       
      5. Anything else?
       
      Since the start of ownership I've done mostly preventative and general maintenance with very few actual failures of any kind. With that being said, I think mileage is beginning to expose some common failures cropping up like what happened yesterday - the turn signal stalk won't hold in-place, so now I need to replace it but at least getting the 4-stalk version will give me the OBC functions.
       
    • By ShadetreeMech
      Turbo/Turbo S (maybe even GTS) thermostats are not the typical looking reverse poppet design I've come to know an love (hate?) over the years. The "standard" design is pretty obvious - a hole opens up in the middle against the flow of water. 
       
      On the Turbo/Turbo S it seems to be a balanced sleeve (am I correct?), which allows pressurized coolant to circulate around all of its moving parts. Sounds great, but I don't understand how it restricts the flow. Upon 1st impression it would seem to me coolant can pass right through it unrestricted, regardless of the position of the internals. I do realize the water pump sits in front of the thermostat and that the inlet(s) coming from the engine and the outlet tubes exit out just over the water pump both are both behind the thermostat. This must have something to do with it but in my mind, having both inlet and the outlet on the other side of the thermostat means the water pump isn't doing anything but churning coolant. See diagram on page 89 of this parts diagram: https://www.porsche.com/all/media/pdf/originalparts/en/E_9PA1_KATALOG.pdf
       
      Does somebody know how this all works? Your knowledge is appreciated!
       
        
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.