Jump to content

Welcome to RennTech.org Community, Guest

There are many great features available to you once you register at RennTech.org
You are free to view posts here, but you must log in to reply to existing posts, or to start your own new topic. Like most online communities, there are costs involved to maintain a site like this - so we encourage our members to donate. All donations go to the costs operating and maintaining this site. We prefer that guests take part in our community and we offer a lot in return to those willing to join our corner of the Porsche world. This site is 99 percent member supported (less than 1 percent comes from advertising) - so please consider an annual donation to keep this site running.

Here are some of the features available - once you register at RennTech.org

  • View Classified Ads
  • DIY Tutorials
  • Porsche TSB Listings (limited)
  • VIN Decoder
  • Special Offers
  • OBD II P-Codes
  • Paint Codes
  • Registry
  • Videos System
  • View Reviews
  • and get rid of this welcome message

It takes just a few minutes to register, and it's FREE

Contributing Members also get these additional benefits:
(you become a Contributing Member by donating money to the operation of this site)

  • No ads - advertisements are removed
  • Access the Contributors Only Forum
  • Contributing Members Only Downloads
  • Send attachments with PMs
  • All image/file storage limits are substantially increased for all Contributing Members
  • Option Codes Lookup
  • VIN Option Lookups (limited)

Recommended Posts

Hello, I have some worries about my Porsche 994 C4. I have had the engine replaced last year because of a cracked cylinder, since then the car has been a pleasure to drive. I recently noticed the oil pressure, when fully warmed up fully, has been dropping to about .2 - .3 BAR. The car makes no strange noises, and the warning light never comes on. After a recent oil change at the dealership, I was told there was nothing to worry about, but I think that there still is. I read it is never supposed to be that low. I changed the pressure relief spring, nothing changed. I changed the pressure sender, nothing changed. I'm very stuck on what to do. Tomorrow I will hopefully check with a mechanical gauge.

I was hoping someone could shed some light on this for me. Maybe if anyone has encountered similar problems. I'm worried it is something bad. Could it be a bad gauge perhaps? I'm curious how the pressure can drop so low, with no warning light. Any suggestions would really help, this car has been quite the handful so far.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hello, I have some worries about my Porsche 994 C4. I have had the engine replaced last year because of a cracked cylinder, since then the car has been a pleasure to drive. I recently noticed the oil pressure, when fully warmed up fully, has been dropping to about .2 - .3 BAR. The car makes no strange noises, and the warning light never comes on. After a recent oil change at the dealership, I was told there was nothing to worry about, but I think that there still is. I read it is never supposed to be that low. I changed the pressure relief spring, nothing changed. I changed the pressure sender, nothing changed. I'm very stuck on what to do. Tomorrow I will hopefully check with a mechanical gauge.

I was hoping someone could shed some light on this for me. Maybe if anyone has encountered similar problems. I'm worried it is something bad. Could it be a bad gauge perhaps? I'm curious how the pressure can drop so low, with no warning light. Any suggestions would really help, this car has been quite the handful so far.

I would connect a mechanical gauge in place of the sender and see what pressure you are getting. It is entirely possible that you have very low pressure. What oil are you running in the car?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hello, I have some worries about my Porsche 994 C4. I have had the engine replaced last year because of a cracked cylinder, since then the car has been a pleasure to drive. I recently noticed the oil pressure, when fully warmed up fully, has been dropping to about .2 - .3 BAR. The car makes no strange noises, and the warning light never comes on. After a recent oil change at the dealership, I was told there was nothing to worry about, but I think that there still is. I read it is never supposed to be that low. I changed the pressure relief spring, nothing changed. I changed the pressure sender, nothing changed. I'm very stuck on what to do. Tomorrow I will hopefully check with a mechanical gauge.

I was hoping someone could shed some light on this for me. Maybe if anyone has encountered similar problems. I'm worried it is something bad. Could it be a bad gauge perhaps? I'm curious how the pressure can drop so low, with no warning light. Any suggestions would really help, this car has been quite the handful so far.

I would connect a mechanical gauge in place of the sender and see what pressure you are getting. It is entirely possible that you have very low pressure. What oil are you running in the car?

The dealership told me they only use 0W40

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hello, I have some worries about my Porsche 994 C4. I have had the engine replaced last year because of a cracked cylinder, since then the car has been a pleasure to drive. I recently noticed the oil pressure, when fully warmed up fully, has been dropping to about .2 - .3 BAR. The car makes no strange noises, and the warning light never comes on. After a recent oil change at the dealership, I was told there was nothing to worry about, but I think that there still is. I read it is never supposed to be that low. I changed the pressure relief spring, nothing changed. I changed the pressure sender, nothing changed. I'm very stuck on what to do. Tomorrow I will hopefully check with a mechanical gauge.

I was hoping someone could shed some light on this for me. Maybe if anyone has encountered similar problems. I'm worried it is something bad. Could it be a bad gauge perhaps? I'm curious how the pressure can drop so low, with no warning light. Any suggestions would really help, this car has been quite the handful so far.

I would connect a mechanical gauge in place of the sender and see what pressure you are getting. It is entirely possible that you have very low pressure. What oil are you running in the car?

The dealership told me they only use 0W40

In that case you could try changing oil and switch to a 5W-40 to see if the pressure changes.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hello, I have some worries about my Porsche 994 C4. I have had the engine replaced last year because of a cracked cylinder, since then the car has been a pleasure to drive. I recently noticed the oil pressure, when fully warmed up fully, has been dropping to about .2 - .3 BAR. The car makes no strange noises, and the warning light never comes on. After a recent oil change at the dealership, I was told there was nothing to worry about, but I think that there still is. I read it is never supposed to be that low. I changed the pressure relief spring, nothing changed. I changed the pressure sender, nothing changed. I'm very stuck on what to do. Tomorrow I will hopefully check with a mechanical gauge.

I was hoping someone could shed some light on this for me. Maybe if anyone has encountered similar problems. I'm worried it is something bad. Could it be a bad gauge perhaps? I'm curious how the pressure can drop so low, with no warning light. Any suggestions would really help, this car has been quite the handful so far.

I would connect a mechanical gauge in place of the sender and see what pressure you are getting. It is entirely possible that you have very low pressure. What oil are you running in the car?

The dealership told me they only use 0W40

In that case you could try changing oil and switch to a 5W-40 to see if the pressure changes.

I bought a cheap oil pressure gauge and hooked it up, I will post pictures for a second opinion shortly. Maybe the thicker oil will make a difference.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I bought a cheap oil pressure gauge and hooked it up. I allowed the car to warm up fully, actually slightly hotter than cruising temperature as it was sitting in my garage. Usually the in car pressure would read about .2 BAR.

35koax4.jpg

rh6dcp.jpg

With the engine warm and completely idled down (slightly lower than normal because of my K&N according to the dealership) I had about 14 PSI.

After converting I find that my car is making .96 BAR. I know it should be at around 1.5 BAR. Do you think the actual reading of nearly 1 BAR is sufficient?

Share this post


Link to post
Share on other sites

I bought a cheap oil pressure gauge and hooked it up. I allowed the car to warm up fully, actually slightly hotter than cruising temperature as it was sitting in my garage. Usually the in car pressure would read about .2 BAR.

35koax4.jpg

rh6dcp.jpg

With the engine warm and completely idled down (slightly lower than normal because of my K&N according to the dealership) I had about 14 PSI.

After converting I find that my car is making .96 BAR. I know it should be at around 1.5 BAR. Do you think the actual reading of nearly 1 BAR is sufficient?

Still seems a bit low, try switching oil weights as we discussed.

Share this post


Link to post
Share on other sites

out of curiosity, what is your pressure at full operating temp in third gear at 4-5K RPMs?

Well on the gauge in the car it never really broke 2 BAR but that gauge is clearly broken. I have no way of knowing honestly because of hooking up the mechanical gauge, I wish I did. What should it be at?

Share this post


Link to post
Share on other sites

out of curiosity, what is your pressure at full operating temp in third gear at 4-5K RPMs?

Well on the gauge in the car it never really broke 2 BAR but that gauge is clearly broken. I have no way of knowing honestly because of hooking up the mechanical gauge, I wish I did. What should it be at?

I think it should be around 5bar.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mine is 4.5 3rd gear when greater than 4k rpms. Most see this but I believe porsche says anything over 3.5 is acceptable. But that seems low.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mine is 4.5 3rd gear when greater than 4k rpms. Most see this but I believe porsche says anything over 3.5 is acceptable. But that seems low.

Agreed.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Similar Content

    • By salamander
      I have a 2007 C2S manual with about 132K on the odometer.  A low oil pressure light has started to show up at idle after the car is warmed up.  It seems as if the light is gradually coming on more frequently.  The pressure gage on the dash reads around 0.5 bar when the light comes on.  When the car is cold the starting pressure is around five bar and is about 3 bar at 3000rpm.  As it warms up the pressure drops to about 2 bar at 3000rpm.  I always run 0-40W Mobil 1 and change the oil every 5K miles.  With the engine off and turning the key one click the pressure gage rises to about 0.1-0.2 bar.
       
      Can anyone help me diagnose this issue?  Would be a sensor or something mechanical?
       
       
    • By stephen magee
      wires came out of my camshaft sensor and not sure what order they are
       
    • By Kevin Bryck
      Okay this is REALLY specific.
      The adjustable tension cable on the drivers side of my cabriolet disconnected at the top where it threads (8mm) into the top frame, not at the bottom where it snaps onto the ball.
      The is a larger diameter (10mm?) clean smooth painted hole where the cable needs to thread in, which leads to the presumption that there was a nut on the back side?
      Searched all over including removing driver's side rear 'door' panel and fishing around with a magnet but no loose nut found.
      Looks like getting to back side of this frame casting would entail a major disassembly of the cabriolet top frame?
       
      Also, what does this clip that goes over hydraulic cylinder do?
      Right side clips is in place about halfway down length of cylinder.
      Left side clip was down around the base of the shaft.
      Replacing it where there appears to be a shiny spot looks like it would interfere with the cabriolet top potentiometer arm.
      Right cable threaded into frame at top
      Right cable threaded into frame at top
      Missing cable location
      Smooth clean painted hole in top frame where 8mm cable end is supposed to thread in
      Left cable
      Left upper cable end with 8mm thread
      Clip question
    • By davemac
      Hi everyone,
       
      I've had a spoiler warning lamp on since I bought my 1998 996 convertible a few years ago.  As an electronics engineer, I decided I may be able to tackle this issue myself. Before starting, I have read numerous previous posts regarding this issue, and what the fixed-wing bypass harness (996 612 070 51) does.
       
      When the rear spoiler is elevated, I'm getting zero Ohms between the Grey/Brown (A2) wire and the Brown (A5) wire, as expected. This becomes open circuit when the lid is lowered. There is then zero Ohms between the Brown (A5) and the Green/Grey (A4) wires, again as expected! The switching of the brake lights works normally too, but still the warning light persists.
       
      I am wondering if there could be a corroded plug/socket further forward from the rear of the car because the one at the back is very clean and the microswitch states are normal in both positions. I'm not sure if this is a common fault, but I'm guessing it probably isn't as I can't find anything online. One thing I have noticed is that although the manual up/down wing rocker switch works, I have to keep is pressed down until the wing is down. When I try to elevate the wing manually, the switch triggers the latching function of the relays, but when the spoiler is fully up, I can still hear the motor continuing to turn and the gears slipping inside the rear mechanism. The gears will eventually strip and I'll end up with a bigger problem, so any thought on this nuance would be greatly appreciated.
       
      Many thanks,
      Dave

    • By henryhkl
      Hi all
       
      I have a low oil pressure problem on my 2003 996 C4S RHD / ROW, Tiptronic.  Owned since 2012, oil change at least annually first with Mobil 0W40, more recently Fuchs or Liqui Moly (green) 5W/40.  Looking for help from anyone who has seen something similar - I've looked at various threads on this topic but couldn't find the exact symptoms.  
       
      Last oil change was done in Sept 2018 with the Liqui Moly green.  About two months later, the "oil pressure too low" red light started to come on intermittently.  Either on start-up, or sometimes when slowing down or waiting at the lights.  It doesn't stay on forever, just flashes and goes.  Had the oil pressure sending unit replaced (its been faulty for a while and yes I know I should've replaced that way earlier.. now not sure if this has been masking the problem at hand)..  After replacing the unit, I assume the gauge is accurate and it shows:
       
      - On cold start-up: gauge stays at zero for first 5-7 sec.  The red low oil pressure light flashes on, then the needle moves up to 3 bar max
      - On warming up, the needle will drop and eventually settle on 0.8 bar (i.e. after 10 mins and water temp rises to normal operating temp)
      - Oil pressure does NOT rise on acceleration - i.e. when rev to 3-4K, the needle doesn't move at all.  It used to move with the revs
       
      I've also had the oil pressure relief spring / piston / gasket changed (and oil topped back up of course) with no difference.  I'm thinking of the following next steps (in order of complexity and $$):
       
      1. oil change / filter change, check filter for metal and ensure it isn't collapsed / crushed
      2. mechanical gauge to confirm that oil pressure is indeed low, and it isn't an electrical misreading
      3. inspect oil sump - check for blockages in the oil pickup tube
      4. drop engine - check oil pump for failure
      5. rebuild engine - have reached out to a few builders who have said it could be crankshaft bearings worn, engine no longer to hold pressure.  I guess this would be worst case.
       
      I hope it ain't 4 or 5, but something has worried me about this problem..  Why I say above this oil pressure problem might have been masked by the faulty sending unit?  My gauge used to rise to 1.5 bar even before the engine fired up but with ignition on.  My indy looked at that and laughed "how could there be oil pressure when the engine isn't on!"...  So when the engine did start the gauge showed 4.5 on cold start, and it would drop to about 2.x when at operating temp.  So..  if my sending unit was faulty and was adding an additional1.5 bar of pressure to the gauge..
       
      Anyone experience similar?  Thanks.
       
      Henry
       
       
       
       
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.