Jump to content

Welcome to RennTech.org Community, Guest

There are many great features available to you once you register at RennTech.org
You are free to view posts here, but you must log in to reply to existing posts, or to start your own new topic. Like most online communities, there are costs involved to maintain a site like this - so we encourage our members to donate. All donations go to the costs operating and maintaining this site. We prefer that guests take part in our community and we offer a lot in return to those willing to join our corner of the Porsche world. This site is 99 percent member supported (less than 1 percent comes from advertising) - so please consider an annual donation to keep this site running.

Here are some of the features available - once you register at RennTech.org

  • View Classified Ads
  • DIY Tutorials
  • Porsche TSB Listings (limited)
  • VIN Decoder
  • Special Offers
  • OBD II P-Codes
  • Paint Codes
  • Registry
  • Videos System
  • View Reviews
  • and get rid of this welcome message

It takes just a few minutes to register, and it's FREE

Contributing Members also get these additional benefits:
(you become a Contributing Member by donating money to the operation of this site)

  • No ads - advertisements are removed
  • Access the Contributors Only Forum
  • Contributing Members Only Downloads
  • Send attachments with PMs
  • All image/file storage limits are substantially increased for all Contributing Members
  • Option Codes Lookup
  • VIN Option Lookups (limited)
Sign in to follow this  
srfrdrew

Rear Spoiler Warning Light & Spoiler Issues

Recommended Posts

My issue was the driver's side plastic piston that goes up and down broke and was not raising it's side of the spoiler fully.  I changed out the piston along with doing the recommended cleanup and re-lube service DIY by Insomnic

 

When I turn key on to ACC, I'm currently able to manually raise the spoiler to the up fully extended position on both sides now equally (mind you its sill a bit noisy and I did lubricate both the piston tube the goes up and down as well as the service hole in it, per the DIY service  However, the noise is not my current concern/ issue.

When I try to close the spoiler manually, it does not close.. If I turn the car off and then back on again, I can then manually close the spoiler.  When I do go for a drive the Spoiler " red warning light on dash" remains on so my concern is that the spoiler is malfunctioning and won't deploy at 74mph (or retract at stop)  My thought is the TWO sensors that needed to be disconnected during service/fix may have either gone bad? or may have not been installed back into the drive assembly housing properly OR do I need a Durametric to just reset spoiler settings?  This job was a bit of a challenge but fun at the same time.  I would hate walk away now from doing all this work with it still not functioning correctly

As an added note, Just After the piston spoiler fix... I was able to open and close the spoiler manually without turning on and off the ACC.  But after a few times of testing it manually, to get everything internally lubed up, it stopped going down unless I turned ACC off and then on again.  Maybe some of the lube has made contact to sensors?

 

I have attached a photo of sensors (in question?)

 

The warning light wasn't an issue prior to this fix/service, so its obviously something that went awry during the service.  Any ideas or suggestions much appreciated...

 

Loren, if you are out there... Any thoughts?!

Hope you can help, thanks for your prompt response, it is greatly appreciated!

post-63627-0-20575700-1418667534_thumb.j

Edited by srfrdrew

Share this post


Link to post
Share on other sites

Just an update.. The spoiler DOES deploy at the 74MPH mark.  However, it does not retract at the stop... Still have to manually close it.  And Spoiler "Red Warning Spoiler Light" on dash still remains on.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Maybe the sensors got swapped? You can compare yours with the ones on photo #17 on the DIY link to check their positions (assuming the ones in the photo are correctly positioned).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ahsai,

 

Thanks, for some reason I overlooked that specific picture.. I'm getting good at taking apart and putting back together.  Hopefully for the last time.

Share this post


Link to post
Share on other sites

My rear spoiler abruptly stopped working. I have a 2004 4S cab. Fuse is fine. Wont extend or retract. Even with the switch. Error message on dash lights up at 74 mph's. Goes our after turning off and restarting the car. Any suggestions? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

My rear spoiler abruptly stopped working. I have a 2004 4S cab. Fuse is fine. Wont extend or retract. Even with the switch. Error message on dash lights up at 74 mph's. Goes our after turning off and restarting the car. Any suggestions? 

 

There are two relays for the spoiler - once retracts and other extends. You could swap those (since they are the same) to see if one is the problem. They relay 3 and 9 on the relay panel behind the top panel (service position).

If that makes no difference then you are likely down to a broken wire in the spoiler or a bad microswitch in the spoiler mechanism.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hello all, just concluding this topic.. back in 2014.  Sorry for delay...

 

I was able to resolve this issue after looking at the sensors.  You need to make sure after servicing the the spoiler gear assembly, when putting the sensors back into the assembly, you will need to make sure you hear

 

the confirmation "click" that the sensors are set back into assembly correctly.  When I first put them back in, I did not hear this "click" and the spoiler malfunction mentioned is the result.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Glad to hear you got it sorted and thanks for closing this topic!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.