Jump to content

Welcome to RennTech.org Community, Guest

There are many great features available to you once you register at RennTech.org
You are free to view posts here, but you must log in to reply to existing posts, or to start your own new topic. Like most online communities, there are costs involved to maintain a site like this - so we encourage our members to donate. All donations go to the costs operating and maintaining this site. We prefer that guests take part in our community and we offer a lot in return to those willing to join our corner of the Porsche world. This site is 99 percent member supported (less than 1 percent comes from advertising) - so please consider an annual donation to keep this site running.

Here are some of the features available - once you register at RennTech.org

  • View Classified Ads
  • DIY Tutorials
  • Porsche TSB Listings (limited)
  • VIN Decoder
  • Special Offers
  • OBD II P-Codes
  • Paint Codes
  • Registry
  • Videos System
  • View Reviews
  • and get rid of this welcome message

It takes just a few minutes to register, and it's FREE

Contributing Members also get these additional benefits:
(you become a Contributing Member by donating money to the operation of this site)

  • No ads - advertisements are removed
  • Access the Contributors Only Forum
  • Contributing Members Only Downloads
  • Send attachments with PMs
  • All image/file storage limits are substantially increased for all Contributing Members
  • Option Codes Lookup
  • VIN Option Lookups (limited)
Pkcayenne

Help cayenne turbo won't start says in reverse on dash

Recommended Posts

Help had to flat bed my cayenne last night

Issue as below

1. Cannot start the car

2.display says R

3. Reverse lights are on

4. Backup camera on

5.gear change can be moved doesn't change the display from R

6car is in neutral, how can I teenage gearbox after manually releasing under the gear nob following instructions in Porsche manual

Steps

1. New battery

2. Read the codes as attached tried to clear no success they indicated something Else think due to the aftermarket kenwood

3 took apart and cleaned gear selector magnets are in place cleaned circuit board no bent pins

My thoughts

1. Can it be the brake switch looks like it's a 10$ part ?

2. I was going the take out and switch the gear box selector with gear knob ?

3. How can I check if the gear selector cable is still impacted

4 freaking out

Help any assistance pictures attached

post-105511-0-33837400-1457183088_thumb.

post-105511-0-74925700-1457183110_thumb.

post-105511-0-10448900-1457183151_thumb.

Share this post


Link to post
Share on other sites
    You can remove these ads by becoming a Contributing Member.

Do a search here and on Rennlist as I remember hearing something about the Shifter module in the center console going bad. Very well could be the culprit.

 

To unlock the shifter: http://www.pelicanparts.com/techarticles/Porsche-Cayenne/94-TRANS-Gearshift_Lock_Override/94-TRANS-Gearshift_Lock_Override.htm

Edited by hahnmgh63

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thank you so so much I've just purchased one from eBay complete unit

Going crazy currently I've been testing also the solenoid which actuates when you put the car in park as attached and only releases the key 50% of the time ...when watching the solenoid it doesn't fully close all the time as pictures

I'm not sure how to unclip the gear change cable, if you have any advise appreciated .

Any more advise appreciated I've used a durametric cable and have no errors ? Do I need to take it to Porsche or is there a better one to buy on eBay ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pictures of actuator with the yellow plug which isn't fully closing 100 percent of the time and unit purchased off eBay to replace existing

Any thoughts why the car won't start? Is it because it thinks it's in reverse ?

post-105511-0-96526800-1457278393_thumb.

post-105511-0-54959100-1457278414_thumb.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Further research on bad shifting in cayenne any input appreciated

With that said, Peter and Dave, your car transmission problems are definitely solenoid-related. If you get a chance to hook up an OBD-II diagnostic scanner and get a code readout, the chances are good that you will find either or both of the shifting-related solenoids (there are two on the valve body) has failed or gone intermittent (another name for failing). The codes will likely indicate that when they are read.

If no code is generated, it means that the cars computer control module (CCM), the honcho amount the many car computer systems, hasn’t been informed of the problem. Instead, the transmission is keeping the information to itself. Even though the transmission is doing this, it still doesn’t mean there is no problem or that the problem isn’t solenoid-related. It is, more than likely. And, because of the failure your cars are in limp-home mode. Limp-home means the car is driveable as it has a forward gear and, maybe, reverse. The reason it has only one gear is so that you can either get it home to be towed to a shop or so that you can limp into a shop.

Either way, once the car is in the shop, have the specialist look at the solenoids first. If the solenoids are gone, as I suspect, have them replaced and, while you are at it, have the transmission fluid drained and refilled with fresh tranny liquid (don’t forget the filter). You will likely find that your transmission is performing as well as new and that it should go on and perform well for the a long time to come.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thanks I'm switching gears neutral safety switch may be root cause because.

1. Engine won't start

2. Dash says R and gear selector in park

My next question is can I use. VW or any cayenne neutral safety switch

Share this post


Link to post
Share on other sites

Another possibility is the transmission lever position switch module on the transmission itself.

It senses what position the transmission lever is at.

Edited by bigbuzuki

Share this post


Link to post
Share on other sites

Anyone know how to replace a neutral safety switch ?

 

Per the board Guidelines/Rules -- Please do not double post your requests.

 

(click to enlarge)

post-1-0-72542700-1457393073_thumb.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thanks sorry wasn't sure I got it posted in the correct category I've figured it out and have a switch on order happy days will keep the forum updated for future users

Share this post


Link to post
Share on other sites

Shifter cables question ?? does anyone know if the cables are different from a cayenne S to a CTT , have found one on eBay with low usage I'd number (eBay I'd number 272140374739) at a great price

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Similar Content

    • By Charles Bradley
      My drivers' side headlight was replaced by the dealership after an accident. It has worked fine for two years since, but recently decided to stop working. I get a "check dipped beam" message on the cluster as a result. The turn signals work, as does a single little light on the outer side of the assembly. The main and high beam do not.
       
      After taking it out to inspect, I noticed that the electrical harness connector on the back was the problem. When I could force it into the headlights socket, the lights all powered up and worked fine, as did the high beam. So a poor connection is the culprit.
       
      One of the tabs on the side of the white connector was broken off, so the connector wiggles in its place. I imagine that the force of the headlight being pushed back wiggled it just enough that it wouldnt' seat into the headlight assembly. But getting that white connector into the socket and then back into its place without being able to get my hand in from the rear of the light was not apparent.  I also noted that the insulation on all the wires was terribly frayed and coming off in my hands as I examined it.
       
      But with a new connector in hand, I don't see how to wiggle the old one out. It slides in from the side on the back of the tray holding the headlight assembly, but is blocked from sliding out all the way.
       
      How do I rectify this?
    • By Nicky_Noodle
      I have a 2004 Cayenne S. I just got it recently, interior lights have never worked. I checked the fuse and it was blown. It calls for a 20 amp fuse but the blown one in it was a 25 amp. I had the key in the ignition if I remember correctly and put the new 20 amp fuse in and everything came on. Side note, I noticed a weird glitch with the light above the rear passenger side door and the switch on the main map reading light. The interior lights had gone off and I turned the back on and the backlight above to passenger side door was very dim. I slid the switch on the overhead console for the main map light and the rear light came back to full strength. I found that odd. Everything then worked fine. I took the key out. Next time I put the key in, immediately heard the fuse blow. Any ideas on where to start?
    • By Awamlehmain
      Hey everyone, i own a 2010 porsche Boxter 2.9L with the PDK transmission.. yesterday after leaving the car for a 4 days i started it and went for a drive.. when i turned it on again, i got a warning message “emergency transmission run” and the car became very jerky through gearshifts and wouldnt accelerate properly.. after turning it on and off the message went away and it drove just fine but then it kept re-appearing mid drives and becomes very jerky and clunky...ive noticed since i had the car that the gearbox was sometimes clunky or would make a noise when changing gear but the dealership said that was fine and normal since its a PDK, the car is at 59,000km so its time for a transmission fluid change... could this be a low voltage problem, or transmission fluid? The reverse gear works just fine.. has this happened to any other owners?
    • By Vertical
      When battery is dead the electrical system is down, as is the trunk for accessing battery.  
       
      I have tried connecting positive to red fuse and negative to door arm.  I ran current using jump starter but could not get latch to open.  Does anyone have any other ideas to open truck, e.g. force lift?  Thanks in advance.
       
      Is this also true for current year C4S?
       
      Quote for 1999 911:  <<There should be a release cable under one of the headlights. You need to use something to fish it out. If you do a search at renntech.org you will find it.>>
       
      Thanks
    • By Jared Imapirate
      I am currently trying to repair my 2001 Boxster 2.7 as the coolant temperature gauge no longer reads and the coolant light is flashing at about 1 hz. The coolant temperature sensor pigtail had broken wires too close to the connector itself to effectively solder back together. I searched for several days and couldnt find anyone selling a specifically designated coolant temperature sensor pigtail, but the engine knock sensor pigtail seemed to fit. I installed that part and reconnected the wires with a good soldered connection and plugged everything in, unplugged the battery for about 10 minutes to reset the code, restarted the engine and was greeted with the same flashing light. The coolant temp sensor itself has been replaced, the coolant level is solid and the engine has been burped. Several times. Any thoughts?
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.