Jump to content

Welcome to RennTech.org Community, Guest

There are many great features available to you once you register at RennTech.org
You are free to view posts here, but you must log in to reply to existing posts, or to start your own new topic. Like most online communities, there are costs involved to maintain a site like this - so we encourage our members to donate. All donations go to the costs operating and maintaining this site. We prefer that guests take part in our community and we offer a lot in return to those willing to join our corner of the Porsche world. This site is 99 percent member supported (less than 1 percent comes from advertising) - so please consider an annual donation to keep this site running.

Here are some of the features available - once you register at RennTech.org

  • View Classified Ads
  • DIY Tutorials
  • Porsche TSB Listings (limited)
  • VIN Decoder
  • Special Offers
  • OBD II P-Codes
  • Paint Codes
  • Registry
  • Videos System
  • View Reviews
  • and get rid of this welcome message

It takes just a few minutes to register, and it's FREE

Contributing Members also get these additional benefits:
(you become a Contributing Member by donating money to the operation of this site)

  • No ads - advertisements are removed
  • Access the Contributors Only Forum
  • Contributing Members Only Downloads
  • Send attachments with PMs
  • All image/file storage limits are substantially increased for all Contributing Members
  • Option Codes Lookup
  • VIN Option Lookups (limited)

Recommended Posts

Hi cayenne 04 CTT weirdness the below list of functions was intermittent now nothing works 

 

buttons on steering wheel 

tiptromic button on steering wheel 

wipers

cruise control 

pin out adjustment 

 

all functionality on the steering wheel except it steers perfectly all fuses are good errors as attached any ideas was intermittent

IMG_0013.JPG

Edited by Pkcayenne
Picture

Share this post


Link to post
Share on other sites

Whenever I see weird electrical problems on Cayenne - I suggest load testing the battery and checking the battery specific gravity on each cell.

A low or weak battery or poor chassis ground causes all kinds of weird electrical problems on the Cayenne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sounds like a CAN communications problem. Check the fault codes stored in the "Gateway" computer.

 

Do you an aftermarket radio by chance? If it is wired incorrectly it could kill the CAN line. Correcting the wiring will rectify the problem in that case.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi I have an aftermarket connected has been good for the last few years. When I disconnect the fuse to the stereo all goes off, any idea where the gateway computer is ? Or if I can isolate the can issue 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Even if it is hooked up correctly the radio may have developed a fault that is taking out the CAN line. Is your aftermarket radio interfaced with the steering wheel controls?

 

I would do this. First, check the "Gateway" computer for fault codes. Then -- depending on the fault codes -- pull the stereo and disconnect the CAN lines. You don't have to know which exact wires are the CAN lines, just pull all the connections to the stereo. If your radio uses a separate CAN adapter then be sure to disconnect the factory wiring from that also. After doing this, see if the problem is still present.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi stupid question is the can box rectangular which would connect into the buttons on the steering wheel ? If this has gone bad on the kenwood aftermarket would it kiss turn signals and wiper functions also 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Are you able to communicate with the "Gateway" controller using Durametrics? It isn't clear to me if your vehicle has the gateway built into the instrument cluster or if it is a separate unit. If you can't communicate with the gateway then I suppose it is safe to assume that the gateway is internal to the instrument cluster on your car. In that case, then what you posted is all the diagnostic info available.

 

I have no idea what the Kenwood CAN interface might look like. Can you find some part number on it that you could google?

 

I'll briefly try to explain the topology of the CAN system on the Cayenne. There are three separate CAN networks: Drive, Comfort, and Infotainment. Each network uses a twisted pair of wires to allow communication between all computers on that respective network. Any fault in the wiring can bring down the whole network (limited communication is available in a single-wire "emergency" mode). This should make it obvious why powertrain controllers are on a different network then things like power seats, etc. The networks can exchange messages between other networks through the gateway.

 

469 is telling as it suggests that you have a wiring problem on the CAN Infotainment network. The Infotainment network includes PCM 2.1, wipers (?), and compass. This explains your wipers and radio controls not working. It also explains error code 459. I don't understand how it could trigger the first three fault codes as these are related to the Comfort CAN network but then again it's not unusual for faults to trigger "limp" algorithms with rather unexpected behavior. Anyways, I thought pulling the aftermarket radio CAN interface was an obvious first thing to check as it's one of the few modules using the Infotainment CAN network and you are clearly indicating a wiring fault on this network.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Similar Content

    • By ALAllen
      Hi there, my Cayenne is telling me my driver's side door is open when it is not. This is causing the dome light to stay on. Not sure what the issue is and if can be fixed easily. Any info given is greatly appreciated, thanks!
    • By andrewjt19
      Hello everyone,
                Does anyone have or know where I may have the bolt torque specs for a 2008 Cayenne Turbo? I need pretty much the specifications for all the bolts and nuts that would be included in a block replacement. I'm getting the back rebuilt by 928 Motorsports and reinstalling with an experienced friend. However, it's nearly impossible to find the specs for these motors. Additionally, if there's a place where I could find a complete 957 workshop manual, could someone please advise? Thank you.
    • By andrewjt19
      Just wanted to say thanks to the community helped answer some questions about the scoring on my 2008 CTT 957. My next question is, does anyone know where I may purchase a complete engine seals and gasket kit for a 2008 Cayenne Turbo? Or if these are unavailable as a whole unit, had anyone rebuilt their engine from the cylinder scoring or something similar and have a parts list of required seals and gaskets which need changed? Additionally, are there any other suggestions on parts that I should change some I'll have the motor apart? Anything would help at this point. Thanks
    • By Charles Bradley
      My drivers' side headlight was replaced by the dealership after an accident. It has worked fine for two years since, but recently decided to stop working. I get a "check dipped beam" message on the cluster as a result. The turn signals work, as does a single little light on the outer side of the assembly. The main and high beam do not.
       
      After taking it out to inspect, I noticed that the electrical harness connector on the back was the problem. When I could force it into the headlights socket, the lights all powered up and worked fine, as did the high beam. So a poor connection is the culprit.
       
      One of the tabs on the side of the white connector was broken off, so the connector wiggles in its place. I imagine that the force of the headlight being pushed back wiggled it just enough that it wouldnt' seat into the headlight assembly. But getting that white connector into the socket and then back into its place without being able to get my hand in from the rear of the light was not apparent.  I also noted that the insulation on all the wires was terribly frayed and coming off in my hands as I examined it.
       
      But with a new connector in hand, I don't see how to wiggle the old one out. It slides in from the side on the back of the tray holding the headlight assembly, but is blocked from sliding out all the way.
       
      How do I rectify this?
    • By Nicky_Noodle
      I have a 2004 Cayenne S. I just got it recently, interior lights have never worked. I checked the fuse and it was blown. It calls for a 20 amp fuse but the blown one in it was a 25 amp. I had the key in the ignition if I remember correctly and put the new 20 amp fuse in and everything came on. Side note, I noticed a weird glitch with the light above the rear passenger side door and the switch on the main map reading light. The interior lights had gone off and I turned the back on and the backlight above to passenger side door was very dim. I slid the switch on the overhead console for the main map light and the rear light came back to full strength. I found that odd. Everything then worked fine. I took the key out. Next time I put the key in, immediately heard the fuse blow. Any ideas on where to start?
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.