Jump to content

Welcome to RennTech.org Community, Guest

There are many great features available to you once you register at RennTech.org
You are free to view posts here, but you must log in to reply to existing posts, or to start your own new topic. Like most online communities, there are costs involved to maintain a site like this - so we encourage our members to donate. All donations go to the costs operating and maintaining this site. We prefer that guests take part in our community and we offer a lot in return to those willing to join our corner of the Porsche world. This site is 99 percent member supported (less than 1 percent comes from advertising) - so please consider an annual donation to keep this site running.

Here are some of the features available - once you register at RennTech.org

  • View Classified Ads
  • DIY Tutorials
  • Porsche TSB Listings (limited)
  • VIN Decoder
  • Special Offers
  • OBD II P-Codes
  • Paint Codes
  • Registry
  • Videos System
  • View Reviews
  • and get rid of this welcome message

It takes just a few minutes to register, and it's FREE

Contributing Members also get these additional benefits:
(you become a Contributing Member by donating money to the operation of this site)

  • No ads - advertisements are removed
  • Access the Contributors Only Forum
  • Contributing Members Only Downloads
  • Send attachments with PMs
  • All image/file storage limits are substantially increased for all Contributing Members
  • Option Codes Lookup
  • VIN Option Lookups (limited)
TNT79Bronco

Steps to remove trans oil pump from ZF5HP19FL Transmission

Recommended Posts

I had a bearing/seal failure in my 2003 Boxster w/ Tiptronic, and need to replace the torque converter and the oil pump.  I have removed the transmission from the car and taken off the pan, filter, torque converter, and the control valves.  I have also removed all the bolts from front of the oil pump housing.  In online videos, they show two plastic tubes that need to be removed, before the pump will pull out.  These were on ZF5HP19 transmissions for BMW and other cars.  However, the Tiptronic  for our cars, Boxsters, is a ZF5HP19FL.  A slightly different monster.

 

When I try to pull on the oil pump, to remove it, it doesn't budge. I don't want to go forcing it, without knowing the proper steps to remove it.

 

Does anyone know the proper steps to remove the oil pump?

 

 

IMG_0847.JPG

IMG_0848.JPG

Share this post


Link to post
Share on other sites

These pumps often take a "set" to the housing and need to be "coaxed" out.  Don't go animal on it, but work it from side to side until it loosens up.

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 hours ago, JFP in PA said:

These pumps often take a "set" to the housing and need to be "coaxed" out.  Don't go animal on it, but work it from side to side until it loosens up.

Thanks!  So, are you saying that all I need to do is remove the 9 bolts from the pump front, and it should be able to be "coaxed" out.  No hidden bolts or other things need to be removed first?

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 hours ago, crwarren11 said:

When I rebuilt my tip, I had a friend help me who was very familiar with these, and I don't specifically recall that issue.  In case you don't have it already, I have attached the repair manual here.

I believe that is manual to the "non FL" transmission.  This is the manual I think you were referring to, which is for the 'FL" version, which is what I have.

 

 

 

thanks!!!

Edited by TNT79Bronco

Share this post


Link to post
Share on other sites

Guys, you are posting copyrighted intellectual property of others, something you specifically agreed not to do when you joined RennTech.......................

 

Please remove the links or we will...................

Share this post


Link to post
Share on other sites
15 minutes ago, TNT79Bronco said:

Thanks!  So, are you saying that all I need to do is remove the 9 bolts from the pump front, and it should be able to be "coaxed" out.  No hidden bolts or other things need to be removed first?

 

Pretty much.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Just now, crwarren11 said:

Woops. Sorry didn’t know.

 

"Copyrighted material:
By registering here you agree not to post (or link to) any copyrighted material unless the copyright is owned by you or by this site. Repeat offenders will be banned from this site and their accounts, as well as the offending material, will be deleted."

Share this post


Link to post
Share on other sites

I guess I was under the impression that things available in the public domain were not an issue. But either way I have remediated. Apologies.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thanks!  Sorry....my link to the .pdf has been removed for the manual describing the rebuilding of the ZF5HP19FL, which should be able to be found by doing a quick internet search, using the phrase "ZF5HP19FL repair manual".  If anyone has trouble finding it, please let me know.  More than happy to help.

 

JFP in PA....Thanks for the help!  I will post any and all progress!

Share this post


Link to post
Share on other sites
10 minutes ago, crwarren11 said:

I guess I was under the impression that things available in the public domain were not an issue. But either way I have remediated. Apologies.

 

A lot of things in the public domain are not legitimate, particularly on the internet.   Posting such things puts RennTech at risk of being shut down, which is why we cannot permit it.

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
29 minutes ago, crwarren11 said:

Understood. Wouldn’t want to cause any problems.

 

It doesn't take much.  Something as seemingly innocuous as reproducing a page from a car's owners manual is enough to get the lawyers knocking on your door. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Back to our regularly scheduled program on disassembling the transmission. 

 

Turns out you DO have to remove something else, other than the 9 bolts. You have to remove the 5 short rubber hoses that are seen in the first picture, and circled below. 

 

Once  you do that, you can then insert a short prybar at the end the section that attaches to the oil pump, and apply a light outward pressure. See the red line in the photo. The pump pushes right out. I saw a video online of a guy rebuilding a ZF5HP19 for a BMW 325. Good video for reference.  

 

As a note. When I was using the T27 to remove the 9 bolts, one of the heads stripped out on one of the bolts. I then just carefully drilled the head off. Once the pump was removed, I was easily able to remove the bolt that was still screwed into the transmission. You can see the bolt at the 10 o’clock position in the picture of the oil pump. 

 

121552A1-0C54-41B1-B980-916787A270FE.jpeg

B599ACCA-3F36-433F-905A-FEF3A9C5D0C0.jpeg

Edited by TNT79Bronco

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Similar Content

    • By nightrn1
      I'm new to the Porsche family.... Just over a month and the proud owner of a 1999 Boxster.  It's a project car but still on the road and my point to point ride.  Must say, LOVE to drive this car....This one has  been lowered some, well alot... and does it hug the road..... Just doesn't miss much being that low....  My question is, I am having an issue with the rear lights on this car...  I know I had a problem with the left rear brake light.  I tried tracing back the wire but found no problem... I then switched the lamp holder from the right side to the left and all the lights worked... So I thought I had an equipment issue.  I bought a (Porsche) replacement bulb holder.  Came in last night.  Changed out today...Guess what????  Turn indicators work, Backup lights work,  Brake light works on the Right Side ONLY, (still) Now no rear tail lights what so ever......I have checked ALL the fuses, only had to replace one and it had nothing to do with the lights.  NOTHING has changed....Where did my tail lights go??????  Can't figure this out.......Please help.......Just FYI,  ALL the LIGHTS were working as of last Wed. when I did the bulb holder swap and checking the lights.  Power is to both wire harnesses.   Everything else works except the left brake light and the drive lights.  Go figure.......
    • By Bend986
      Hello-
       
      I'm new to this website. Here is a  question:
       
      I have a 1998 Boxster 2.5 Tiptronic. I just had a new key programmed at dealership ( the old key fob newer worked). With new key fob, all doors  (including gas) lock and unlock appropriately. However, when pressing the button to open the rear trunk lid, the lid doesn't move and the rear lock actuator/solenoid is silent.   I disconnected the actuator from the car (separating the plastic connector) and using a 9v battery, made the actuator ( and lock) open and close. So I believe the problem is not the actuator. I also connected a volt meter to the two wires that connect from the car to the actuator,  then pressed the fob button, and no voltage was recorded. However, the red light on the fob and the red light on the dash near the windshield did light up 
       
      So i believe the problem lies in the electrical system somewhere between the actuator and the fob. Any ideas on how to test the wiring running from the trunk lock actuator to the CLU? immobilizer? or wherever it goes?   Or should I be spending my time evaluating the CLU? immobilizer? ??
       
      Thanks for any advise!
       
      /Bend986
       
       
       
    • By tylerpate@yahoo.com
      I am missing the shift knob insert to my Boxster S 6 speed and cannot find a replacement anywhere without having to buy a whole new shifter... Does anyone
      have one they would like to donate or sale? Or does anyone have any ideas on how to get one. Its just the insert that fits on top of the shifter Reverse through 6th...
      Or does anyone have any ideas on how to make one? I am at a loss and it looks raty without the insert..... 
       
      Thanks in Advance!
       

    • By Branko Ljubetic
      Hi. Im new in this forum, and i registered search for help, so thanks in advance.
       
      I bought a 97 boxster tiptronic, with no issues at all. Scanned, everything was ok. Then i started to read about the model, and i was concerned about de IMS, so i replaced it with parts from Pelican. I took the oportunity to drain the torque converter and replace fluid (filters gaskets also) on the tiptronic transmission. Then my mechanic built everything, and the lights on the gear and lever on the panel were blinking. Also cant use "manual mode" nor the 5th gear. He checked everything, but the problem are still there. 
       
      Searched on the interenet, seems to be something called "limited driving programme" where the transmision limits itself in event of a failure. On the internet also i found most of time is related with transmision servicing, but i changed all fluid (torque converter including).
       
      I used the recomended ATF by manual (pentosin) and changed filter, gaskets from ZF (the transmission manufacturer).
       
      Sadly, i live on a small city in Northern Chile, almost 2000km from a Porsche authorized mechanic in capital, Santiago, so its not an option to take the car there.
       
      My mechanic here is a really honest guy, but he seems to not understand this transmission. I dont know what to do, but ill scan the car in a few hours.
       
      Any advice will be hughely appreciated guys. Thanks a lot.
       
      Branko
    • By TNT79Bronco
      I need some help reconnecting the vacuum hoses on my '03.  Had to remove tiptronic to repair it, and either have a broken vacuum hose, and/or am as lost as I can be.  I can't figure it out.   Here is the vacuum diagram from the trunk.  Part of the problem is, that I can't identify all the parts.
       


      The "white" connector goes into the intake.  Off of that is a "Y".  The "Yellow" line (vacuum hose) goes nowhere that I can tell.  I am sure it connects somewhere, I just can't tell where.  It is long.
      The "Pink" end of the "Y" is open.  I am sure something sticks in there, just not too sure what.
      The "Green" line (vacuum hose) connects to what I believe is the Resonance Flap Valve.  However, it is either broken (and connects with the "Blue" line (vacuum hose)), or inserts into the "Pink" end of the "Y".  Not too sure which.

      The other end of the "Blue" line (vacuum hose) connects to a 4 way "Cross fitting", that connects to the vacuum reservoir.  Shown as connection #1 below.
      I guess the upper end of the "Blue line" (vacuum hose) could connect to the "Pink" arm of the "Y".  Again, not too sure.
      It is entirely possible, that the "Blue" and "Green" line is a broken line.  If this is the case, not too sure what would plug into the "Pink" on the "Y".

      #2 "White" line (vacuum line) attaches to a switch, that I believe is associated with the tiptronic transmission.  The lower end of the hose connects to the "Cross" fitting that is by the vacuum reservoir.
      The "Purple" line (vacuum line) is attached to a valve that controls coolant that goes to the tiptronic.
      #3 Line disappears somewhere deep into the engine somewhere.
       
      Can anyone help?
       
      Thanks!
       
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.