Jump to content

The RennTech.org community is Member supported!  Please consider an ANNUAL donation to help keep this site operating.
Click here to Donate

Welcome to RennTech.org Community, Guest

There are many great features available to you once you register at RennTech.org
You are free to view posts here, but you must log in to reply to existing posts, or to start your own new topic. Like most online communities, there are costs involved to maintain a site like this - so we encourage our members to donate. All donations go to the costs operating and maintaining this site. We prefer that guests take part in our community and we offer a lot in return to those willing to join our corner of the Porsche world. This site is 99 percent member supported (less than 1 percent comes from advertising) - so please consider an annual donation to keep this site running.

Here are some of the features available - once you register at RennTech.org

  • View Classified Ads
  • DIY Tutorials
  • Porsche TSB Listings (limited)
  • VIN Decoder
  • Special Offers
  • OBD II P-Codes
  • Paint Codes
  • Registry
  • Videos System
  • View Reviews
  • and get rid of this welcome message

It takes just a few minutes to register, and it's FREE

Contributing Members also get these additional benefits:
(you become a Contributing Member by donating money to the operation of this site)

  • No ads - advertisements are removed
  • Access the Contributors Only Forum
  • Contributing Members Only Downloads
  • Send attachments with PMs
  • All image/file storage limits are substantially increased for all Contributing Members
  • Option Codes Lookup
  • VIN Option Lookups (limited)
Sign in to follow this  
BoostDR

Cam Deviation and Variocam Solenoid Testing Confusion

Recommended Posts

Hi from Down Under (Aussie). In an attempt to ensure I can efficiently chase Kangaroos down the street and also avoid "drop bears" I conducted a health check on my 2000 2.7ltr 986. The results weren't so great....

 

Diag Tool: Autel AP200 

 

Readings:

                 Camshaft Deviation Bank 1:             -9.45 (best I saw was -8.3)

                 Camshaft Deviation Bank 2:             No Reading available on my tool

                 Camshaft Actual Position Bank 1:   Happily goes from 0 - 25 - 0 as the Variocam activates and deactivates  

                 Camshaft Actual Position Bank 2:   Starts around 0. Doesn't change on activation. Slowly goes up to 20 at max rpm(at Max rpm it should be 0ish)...not Solenoid activation affected 

                 Fault Codes:                                         No Fault Codes

 

Tests:

                 Bank 1 Solenoid Resistance:            13.7 Ohm

                 Bank 2 Solenoid Resistance:            15.2 Ohm

                 Bank 1 & 2 Sol Current Draw:            0.770A 

                 Bank 1&2 Solenoid 12v at idle:         Both Change engine note substantially 

                  DME output to Bank 1 & 2:               Both 13.06v on activation 

                 12v direct to Bank 2:                          Nil effect to Actual Cam timing however clicking can be heard and engine note does change at idle. At rpm I can feel a difference

                  Disconnected Bank 1 & 2:               Couldn't notice too much difference to power or delivery 

 

I've changed one of the variocam pads on the right hand side of the engine(looking from the back of the car) My diag tool tells me that is bank 1....which has huge deviation for which it shouldn't. I do have a reasonable chain rattle at start up... always thought this was normal. 

 

So......Do I actually have an issue? is my Autel scan tool leading me up the garden path ?? All physical tests point to all fine. Scan tool tells me other wise.

 

A little stumped, Help Please 

 

spacer.png

 

 

 

 

                

Edited by BoostDR

Share this post


Link to post
Share on other sites
    You can remove these ads by becoming a Contributing Member.

I haven't tried the Autel scan tool so not sure how accurate it is. It would be nice if you could recheck everything with a Durametric.

 

Assuming the Autel readings are correct, your bank 1 cam deviation is not in spec and should be corrected. You may want to replace the bank 1 chain tensioner and retime bank 1.

 

The bank 2 cam behavior sounds suspicious. Could be the variocam actuator problem (sticky). Would be nice to check with Durametric to confirm before digging in further.

Edited by Ahsai
Corrected typos
  • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thanks Ahsai. I’m going to pull the green plugs and check the physical timing today. 

 

Im also not trusting of the Autel. Certainly when I activate bank 2 at idle the engine stumbles however the data shows

no movement in cam angle. This doesn’t make any sense to me as when I do the same on bank 1 it moves 25 degrees per the data...and makes the same change in engine note 

 

 

Matt

Share this post


Link to post
Share on other sites

The spring came out like that? Also, are there any o-ring on the piston? Hard to tell from the pic.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yes came out like that. I’ve re-shaped it. 

 

No O’rings at all. It feels a bit loose in its home. Are there meant to be O’rings ? 

 

About to pull the cams out. 

 

Matt

Edited by BoostDR

Share this post


Link to post
Share on other sites

I’ve put it all back together with the new pads. Car feels slightly different and the deviation is slightly better but still between -7, -8. 

 

Timing does advance but very slowly. Looks like the variocam assembly is faulty.  I tested the variocam on the bench with compressed are and 12v activating the solenoid. It worked as expected but obviously in the car. Doesn’t have enough pressure. I suspect my inner variocam green seals are done. If I recall I did see some green rubber in the filter on a previous oil change. 

 

Anyone know now how the cheapest is for a variocam assembly ? 

 

Matt 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.