Jump to content

Server Lease Renewal/Software Licenses

Our yearly server lease, software licenses, as well as hardware operating costs, ARE due Dec 6th, 2021. Our current donations have fallen far short of the funds we need to renew. Please remember the RennTech.org community is Member supported so please consider a donation to help...  THANK YOU!

Welcome to RennTech.org Community, Guest

There are many great features available to you once you register at RennTech.org
You are free to view posts here, but you must log in to reply to existing posts, or to start your own new topic. Like most online communities, there are costs involved to maintain a site like this - so we encourage our members to donate. All donations go to the costs operating and maintaining this site. We prefer that guests take part in our community and we offer a lot in return to those willing to join our corner of the Porsche world. This site is 99 percent member supported (less than 1 percent comes from advertising) - so please consider an annual donation to keep this site running.

Here are some of the features available - once you register at RennTech.org

  • View Classified Ads
  • DIY Tutorials
  • Porsche TSB Listings (limited)
  • VIN Decoder
  • Special Offers
  • OBD II P-Codes
  • Paint Codes
  • Registry
  • Videos System
  • View Reviews
  • and get rid of this welcome message

It takes just a few minutes to register, and it's FREE

Contributing Members also get these additional benefits:
(you become a Contributing Member by donating money to the operation of this site)

  • No ads - advertisements are removed
  • Access the Contributors Only Forum
  • Contributing Members Only Downloads
  • Send attachments with PMs
  • All image/file storage limits are substantially increased for all Contributing Members
  • Option Codes Lookup
  • VIN Option Lookups (limited)

1997 idles unevenly, sometimes dies


Recommended Posts

Hello:

1997 Boxster with 34K miles, manual transmission.  It has developed a problem where is idles unevenly,  cycling between 400-maybe 1100 RPM, and if left alone long enough, will stall out.  No codes are read with my BlueDriver OBDC2 reader.  I changed the oil about 600 miles ago, and cleaned the TB when this rough idling began, but no success in fixing the problem.  I don't have access to any of the Porsche diagnostic tools. 

Any pointers to help diagnose the problem or things to try to fix it?  Thanks

J

 

Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, amegarth said:

Simple first.  check for a leak at oil filler. Or dip stick or fuel filler any vacuum leak can cause rough idle. 

It sat all winter and the only thing on the ground was 1-2 drops of oil on the ground.  Dont think that would qualify as a leak.  dipstick OK.  I doubt fuel filter...haven't touched it.

Chasing a vacuum leak is a PITA...lol

Thanks

J

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 2 months later...

Did  you get this fixed? 

I was having trouble with car not idling at start up when cold. Removed throttle body and cleaned idle valve (1998 2.5l). It was gunked up and little metal "sliding door" was jammed.  Got it loosened up well. This morning the cold idle is fine.

But. After 10 mins of town driving it idled erratically and cut out several times. Took it for a good hard drive after which its running smoothly. 

 

If the erratic idle comes back my first check will be vacuum leak:

during plenum reinstall I struggled with the thin pipe that slips into one of the rubber boots. 

Also re-used the gaskets... may be leaks there.

 

Sorry for my long story and hijack. Maybe it helps.

 

Regarding idle valve (IAV, ICV): what I learnt: to check its function, remove from TB, apply positive voltage to central pin and negative to either of the side pins. Small 9v battery is fine,  don't need 12v.

Valve should flick open and shut with one and the other.

With no current applied, mine was open just about 2mm. 

Mine was seized up. Soaked with WD40, cleaned with cotton buds, jiggled witb small screwdriver until it came loose and moved easily. 

 

Hope you came right.

Hoping mine's fixed.

 

 

Link to comment
Share on other sites

On 9/20/2020 at 6:33 AM, Christoph Soltau said:

Did  you get this fixed? 

snip...

 

 

yes, after going over everything that I touched when I cleaned the TB, it still was running bad.  Took it to the local porsche indi guru.  It turns out that the pipe from the airfilter to the MAF was broken.  Very strange failure according to the mechanic.  He fit it back together and now I am on a hunt for a replacement pipe.  According to the mechanic, the pipe is sold in combo with the MAF so it is not cheap.  I have to do some searching. 

 

I suspect the broken pipe was the original problem, and not the TB but the TB was due for a cleaning anyway so it wasn't wasted effort.

Glad you got your problem fixed.

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.