Jump to content

The RennTech.org community is Member supported!  Please consider an ANNUAL donation to help keep this site operating.
Click here to Donate

Welcome to RennTech.org Community, Guest

There are many great features available to you once you register at RennTech.org
You are free to view posts here, but you must log in to reply to existing posts, or to start your own new topic. Like most online communities, there are costs involved to maintain a site like this - so we encourage our members to donate. All donations go to the costs operating and maintaining this site. We prefer that guests take part in our community and we offer a lot in return to those willing to join our corner of the Porsche world. This site is 99 percent member supported (less than 1 percent comes from advertising) - so please consider an annual donation to keep this site running.

Here are some of the features available - once you register at RennTech.org

  • View Classified Ads
  • DIY Tutorials
  • Porsche TSB Listings (limited)
  • VIN Decoder
  • Special Offers
  • OBD II P-Codes
  • Paint Codes
  • Registry
  • Videos System
  • View Reviews
  • and get rid of this welcome message

It takes just a few minutes to register, and it's FREE

Contributing Members also get these additional benefits:
(you become a Contributing Member by donating money to the operation of this site)

  • No ads - advertisements are removed
  • Access the Contributors Only Forum
  • Contributing Members Only Downloads
  • Send attachments with PMs
  • All image/file storage limits are substantially increased for all Contributing Members
  • Option Codes Lookup
  • VIN Option Lookups (limited)

Recommended Posts

1999 Carrera4. 5 years I have chased this intermittent problem. Sometimes the car refuses to start. Starter will not turn over. All maintainance has been done at a dealer service center. They say they've never seen this issue before. It's not DME they say. Every component from entire key system to the starter, as part of the security system/start permission, has been replaced. Car can go for months with no issue, start every time, then it's like a gremlin grabs it and it will not start. No error code(s) reported. Everything appears normal and proper with dash lights. Might be a minute, an hour, a day, a week... and it starts. You never know if it will start or not. 

Possible weak point in the wiring? Software issue? I'm flying blind on this.

Has anyone experienced anything like this? 

Link to post
Share on other sites
    You can remove these ads by becoming a Contributing Member.

The ignition key module on my 997.1 acted as you described. I think it is the same for your car. A quick DIY replacement corrected it, but then again, this particular problem is well known so you may have already done it.

good luck

Johan

 

 

Link to post
Share on other sites

Thanks, Uwon. 

Yes, that module has been replaced, along with every other module, incl clutch micro-switch, affecting the starting of the car. Gremlin still there. Last thing that was done, 2 weeks ago, was the cam positioning sensor. 

Last night tried to start it. Spent 40 minutes trying to start it. No go. This morning tried again. 30 minutes. Ready to quit. Okay, one more... and it started. It's infuriating. 

I'm finding it hard to think it's a cable connection given it may start no problem for months. This car is a nightmare.

Link to post
Share on other sites

I take it that trying to start it, it cranks but does not fire? Is that correct?  Or does it not crank?  Cranks but no fire is caused by the CPS - crank position sensor.  Does the tach needle bounce when you try to start it?

 

If no crank - ignition switch, bad starter, corroded Y-cable, clean all engine grounds

Link to post
Share on other sites

As OP says, starter does not turn over. The car is like it's ready to start, all proper dash lights on, waiting for the key to be turned. It starts when it wants to... or not. 

This car has been gone over for 5 years by the prof. service techs at the Porsche Service Center. Cables, grounds all appear okay. They don't have a clue why it does this. And being intermittent makes it a bear. The car may go months without this issue. Then it rears it's ugly head and the refuses to start... till it wants to. 

Every component from the key assembly to and including starter has been replaced. It left me high and dry overnight last week. It may be first throw of the key and it starts to repetitive throws over time. Yesterday it started on the 11th when I left and the 2nd when I headed home. 

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Similar Content

    • By John Omasta
      1999 Carrera cab Digital speedo (and trip computer info like miles to empty and outside temp) just sometimes goes completely black, sometimes very dim, sometimes (after driving a while, goes almost normal brightness...   anyone else experience this?
    • By tony z
      Hi
       
      Can loctite or a similar  compound be used on bolts 9921800501 and 90007548601.....I have been told Loctite 243 or 260 is suitable but I just wanted to check.
       
      thanks
    • By Harry Alan
      Two problems which may be connected
      1) Car starts first couple of turns most of the time.......then sometimes wont start for 5 or 6 seconds of churning.....doesnt seem to matter if its hot or cold......
       
      2) at low revs ( below 2300) the engine seems to "hunt" and revs up and down about 200 rpm. It makes it very uncomfortable in traffic.
      Had it tested static and driving and no fault codes for either problem.
      Any suggestions much appreciated.
    • By mileet38
      Hi guys,
       
      I'm new to the site so please be patient with me? (Also grammar isn't my strong point)
       
      So, I've owned my 2003 996 carrera for the past 2 years and for the most part its been trouble free. I got it with 110,000 miles its now got 130,000.
       
      Maybe 5-6 times over the last year it's  started misfiring as I come to a stop, it starts up after maybe 2 minutes and misfires for 30-40seconds, then runs fine.
       
      The last two times this has happened the display has said low oil pressure as it's been misfiring, but then starts running normally with no message?
       
      Any how just before Christmas I started the car as normal and left it ticking over but got held up,so it was probably idling for 40mins. I heard a loud misfiring sound and it cut out. I thought it had run out of fuel so I put a gallon in and it went up to a quarter. I tried starting it but it turns over but won't start. I have since had it towed in to a garage and they have plugged the computer into it and no faults are showing. Can anyone help as the garage isn't to sure?
       
      Thanks in advance 
      Mileet
       
      P.S. it's a triptronic
    • By Russ_525
      Lawley having a problem starting.  Turn the key, instrument lights, radio all come on but just won't start.  Turn the key a couple of times it will eventually start.  Any ideas?
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.