Jump to content
×
×

Welcome to RennTech.org Community, Guest

There are many great features available to you once you register at RennTech.org
You are free to view posts here, but you must log in to reply to existing posts, or to start your own new topic. Like most online communities, there are costs involved to maintain a site like this - so we encourage our members to donate. All donations go to the costs operating and maintaining this site. We prefer that guests take part in our community and we offer a lot in return to those willing to join our corner of the Porsche world. This site is 99 percent member supported (less than 1 percent comes from advertising) - so please consider an annual donation to keep this site running.

Here are some of the features available - once you register at RennTech.org

  • View Classified Ads
  • DIY Tutorials
  • Porsche TSB Listings (limited)
  • VIN Decoder
  • Special Offers
  • OBD II P-Codes
  • Paint Codes
  • Registry
  • Videos System
  • View Reviews
  • and get rid of this welcome message

It takes just a few minutes to register, and it's FREE

Contributing Members also get these additional benefits:
(you become a Contributing Member by donating money to the operation of this site)

  • No ads - advertisements are removed
  • Access the Contributors Only Forum
  • Contributing Members Only Downloads
  • Send attachments with PMs
  • All image/file storage limits are substantially increased for all Contributing Members
  • Option Codes Lookup
  • VIN Option Lookups (limited)

Recommended Posts

Tonight when I started my '05 2.7, I got a continuous fan noise from the right rear (from within the car, I would guess from the side intake area). The car had been previously driven today and turned off about an hour earlier. The temp gage was reading right at 175. During a ten minute drive, the fan never turned off. The car was then off for about 1 hour. When I returned to it again, the fan noise was there again. Temp gage was 175 again. About five minutes later, it finally turned off. The ambient air temp was about 55.

Having recently purchased the car, I've only driven the car about 1 month total (Nov. 07) and just started driving it again a few days ago. I've never noticed this before. Is this normal? When the weather gets warmer, will this fan be on all the time?

Share this post


Link to post
Share on other sites
    You can remove these ads by becoming a Contributing Member.

The right rear (USA cars) vent is for the engine cooling. You are hearing the fan. The left side vent is for air intake. What was the out air temp?

Share this post


Link to post
Share on other sites
The right rear (USA cars) vent is for the engine cooling. You are hearing the fan. The left side vent is for air intake. What was the out air temp?

As I said, the ambient temp was about 55 (F).

Share this post


Link to post
Share on other sites
The right rear (USA cars) vent is for the engine cooling. You are hearing the fan. The left side vent is for air intake. What was the out air temp?

As I said, the ambient temp was about 55 (F).

Sorry, I missed that. Still sounds normal to me. 175 on your temp guage is very normal too.

Share this post


Link to post
Share on other sites

987 engine compartment fan: active.>70° C stop <55°C ( engine comp. temp. ) active.>102°C stop <99°C ( coolant temp. ) the fan is also active when the intake air ( ambient ) temp. is elevate ( no values available ). All from the book.

Share this post


Link to post
Share on other sites

So I guess I should expect the fan to be running a lot. Is that what others are experiencing?

Share this post


Link to post
Share on other sites

ettenw, I think this is something you need to keep you eyes on for a little while. See what happens when you start getting some warmer (>70 degree) days.

Share this post


Link to post
Share on other sites

i experience the same for my '06 987. it seems that my engine compartment fan on the right rear is perpetually on. the temp gauge points to the middle even after it was stationery for 2 hours. guess it is normal now that you guys mentioned. my OAT ranges 22-30C.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Update: Today I started my '05 Boxster and left it idling for a few minutes. Ambient air temp was about 75 F. The radiator fans starting cycling on for about 30 seconds every minute before the engine temp gage had even left it's peg. Examining the fans closer however, revealed that only the right hand fan was coming on! (Its very obvious from the noise and from the air blowing out from the wheel well near the side-marker lights.)

I removed the inner wheel well shroud, prepared to start troubleshooting. When I gently tried to turn the fan it would only turn in one direction. Pushing it back and forth a little harder dislodged a small stone, no bigger than 1/4 inch diameter. After this the fan spun freely, and ran when I subsequently warmed up the car.

Look's like I'll be watching for this on a regular basis.

By the way, I also found quite a bit of crud in front of the radiators settled at the bottom.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.