Jump to content

The RennTech.org community is Member supported!  Please consider an ANNUAL donation to help keep this site operating.
Click here to Donate

Welcome to RennTech.org Community, Guest

There are many great features available to you once you register at RennTech.org
You are free to view posts here, but you must log in to reply to existing posts, or to start your own new topic. Like most online communities, there are costs involved to maintain a site like this - so we encourage our members to donate. All donations go to the costs operating and maintaining this site. We prefer that guests take part in our community and we offer a lot in return to those willing to join our corner of the Porsche world. This site is 99 percent member supported (less than 1 percent comes from advertising) - so please consider an annual donation to keep this site running.

Here are some of the features available - once you register at RennTech.org

  • View Classified Ads
  • DIY Tutorials
  • Porsche TSB Listings (limited)
  • VIN Decoder
  • Special Offers
  • OBD II P-Codes
  • Paint Codes
  • Registry
  • Videos System
  • View Reviews
  • and get rid of this welcome message

It takes just a few minutes to register, and it's FREE

Contributing Members also get these additional benefits:
(you become a Contributing Member by donating money to the operation of this site)

  • No ads - advertisements are removed
  • Access the Contributors Only Forum
  • Contributing Members Only Downloads
  • Send attachments with PMs
  • All image/file storage limits are substantially increased for all Contributing Members
  • Option Codes Lookup
  • VIN Option Lookups (limited)

Recommended Posts

I have a 2004 cayenne turbo with tune and few mods. For the longest time I have had issues which felt like timing being pulled and surging under boost. I did all the usually things checking for vacumn and boost leaks, etc. and could not find anything. About 2 years ago I had replaced the battery with a duralast gold lead battery and over the past couple months started getting issues with the battery being dead when it was cold out and I assumed battery was going bad. Even before the battery was dying, I was getting the surging issues. Strangely, everytime I would reset the DME from disconnecting the battery or through durametric, the car would run great with smooth acceleration and no surging. Unfortunately, it would only last for about 10 minutes and surging would come back until DME was reset again. I just recently replaced my battery with a duralast AGM platinum and all those driving issues went away and I have not had a problem since. I know that the cayenne is sensitive to weak batteries and weird electrical things can happen, but am I correct to assume that when the car is running, everything is powered by the alternator and independent from the battery, unless the battery still plays a role in powering certain things? Could the electrical signals for timing, boost, fuel etc be impacted by a bad battery. Also isn't the OEM battery an AGM and could running a lead battery cause issues.

 

 

Edited by mbagge01
Link to post
Share on other sites
    You can remove these ads by becoming a Contributing Member.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.