Jump to content

Server Lease Renewal/Software Licenses

Our yearly server lease, software licenses, as well as hardware operating costs, ARE due Dec 6th, 2021. Our current donations have fallen far short of the funds we need to renew. Please remember the RennTech.org community is Member supported so please consider a donation to help...  THANK YOU!

Welcome to RennTech.org Community, Guest

There are many great features available to you once you register at RennTech.org
You are free to view posts here, but you must log in to reply to existing posts, or to start your own new topic. Like most online communities, there are costs involved to maintain a site like this - so we encourage our members to donate. All donations go to the costs operating and maintaining this site. We prefer that guests take part in our community and we offer a lot in return to those willing to join our corner of the Porsche world. This site is 99 percent member supported (less than 1 percent comes from advertising) - so please consider an annual donation to keep this site running.

Here are some of the features available - once you register at RennTech.org

  • View Classified Ads
  • DIY Tutorials
  • Porsche TSB Listings (limited)
  • VIN Decoder
  • Special Offers
  • OBD II P-Codes
  • Paint Codes
  • Registry
  • Videos System
  • View Reviews
  • and get rid of this welcome message

It takes just a few minutes to register, and it's FREE

Contributing Members also get these additional benefits:
(you become a Contributing Member by donating money to the operation of this site)

  • No ads - advertisements are removed
  • Access the Contributors Only Forum
  • Contributing Members Only Downloads
  • Send attachments with PMs
  • All image/file storage limits are substantially increased for all Contributing Members
  • Option Codes Lookup
  • VIN Option Lookups (limited)

Recommended Posts

Hi all,

While I've been lurking here for a while I thought it time to post something and see if anyone here has a solution to my PSM issue I've been having.

The problem is that after about 30-40 minutes of highway speed (100-110km/h) on cruise control all of a sudden cruise control turns off, I loose all throttle and the dash beeps and displays PSM Shutdown Consult Dealer immediately (or similar words). At this point you must pull over as there is no throttle, stop and the engine is running rough and full throttle gives you a 200 rpm increase and that's it. Ok, turn it off, restart the car and all is well again with the CEL on. Once the issue starts it's a continuous problem in that I've had it re occur 1km up the road or it doesn't happen again for 30 minutes or an hour.

The problem is that after the 4th start the CEL goes off and the error is cleared so the dealer sees nothing when I get it back to him and of course says that there is no problem and tries to charge me a diagnostic fee. Ok, Durametric to the rescue as I purchased it to keep and eye on things.

Here's what I retrieved. Motronic: P1508 and PSM: 1314.

I called the dealer on Monday and they are still looking into but I thought someone here might be able to give me heads up on the problems or if anyone has had or heard of similar.

Cheers,

Simon.

Link to comment
Share on other sites

  • Admin

P1508 Torque Comparison Function Monitor - Signal Implausible

Possible cause of fault

- MAF sensor faulty or at fault detection threshold

- DME control module faulty

Fault Code 1314 - DME Control Module

Possible cause of fault

Signal from DME does not correspond to expected signal (please read out fault memory).

Signal from DME does not appear on CAN drive (no signal/communication).

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Thanks Loren.

P1508 Torque Comparison Function Monitor - Signal Implausible

Possible cause of fault

- MAF sensor faulty or at fault detection threshold

- DME control module faulty

Fault Code 1314 - DME Control Module

Possible cause of fault

Signal from DME does not correspond to expected signal (please read out fault memory).

Signal from DME does not appear on CAN drive (no signal/communication).

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

I'm wondering if there was any follow-up on this particular problem. I'm having exactly the same problem with my 04 Cayenne S - but the dealer(s) have told me that its not throwing any fault codes, and without a fault code, they have no idea where to go.

I can't imagine that I have experienced a full engine shutdown, and had the PSM light (and the 4wd warning) lights flashing a dozen times without throwing a single code, but multiple dealers have told me this, and I have no ODBII/PWIS to corroborate their story.

I'm just worried about an upcoming Christmas driving trip I have planned .. I can't think of a better way to spend the holidays with my family than on the side of the road, waiting for roadside assist to arrive.

Link to comment
Share on other sites

It's very hard to fault trace these problems without being guided by fault codes. The systems are so inter-linked that the intermittent failure of one system often affects many. Have you had the basic checked like battery and charging systems?

Link to comment
Share on other sites

I have the same problem in my 2002 996TT.

1508 and 103....

Cleaned and replaced the MAF (have a spare).

Event: happened on track...with the instructor driving...abs got triggered...

Dirty/bad abs sensor???

And a loose intake tube/etc???

Thanks guys!

Jeff

Link to comment
Share on other sites

My 2010 Transsyberia is throwing an intermittent "PSM FAILURE" message in the multifunction display. The first time the dealer said there was a stored fault code related to the Yaw Sensor, and they replaced it. It did it again this weekend, after a leisurely trip to Costco. It disappeared after a restart and a short drive.

It's scheduled to go in for the third time on air suspension issues. I wonder what they'll find this time.

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

Reviving this thread since it's happening to me as well. Only on cruise, but it also only happens on the DME that I have an aftermarket tune on. Error codes on Durametric are P1508 for the DME and PSM error codes are 1314 (DME Control) and 668 (Vehicle Terminal Voltage 30).

It only triggers going uphill when the transmission doesn't kick down - which makes for some drama on a bridge or the like. Last time I was able to throw it into neutral, cycle the key, and get it to restart while rolling to keep from getting run into. After reading the thread, I'm curious if anyone else was running another tune other than stock.

Link to comment
Share on other sites

I thought I'd offer my $0.02 as well.

This has led to the following parts having been replaced (under CPO warranty):

PRC:

955-618-025-03 (Control Unit Trans) 348.63

955-624-601-01 (Servo Motor) 435.29

(3x each)

DMG code: 39780400002

Plus a number of times that I've been to the dealer (under CPO warranty) and they say there is no fault, and nothing wrong. (10+ times, 3 dealerships). This has been going on consistantly since I purchased the car in 2008.

The warranty expired last month, and its started again. Literally less than 30 days after the warranty expired. Wish me luck.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.