Jump to content

Server Lease Renewal/Software Licenses

Our yearly server lease, software licenses, as well as hardware operating costs, ARE due Dec 6th, 2021. Our current donations have fallen far short of the funds we need to renew. Please remember the RennTech.org community is Member supported so please consider a donation to help...  THANK YOU!

Welcome to RennTech.org Community, Guest

There are many great features available to you once you register at RennTech.org
You are free to view posts here, but you must log in to reply to existing posts, or to start your own new topic. Like most online communities, there are costs involved to maintain a site like this - so we encourage our members to donate. All donations go to the costs operating and maintaining this site. We prefer that guests take part in our community and we offer a lot in return to those willing to join our corner of the Porsche world. This site is 99 percent member supported (less than 1 percent comes from advertising) - so please consider an annual donation to keep this site running.

Here are some of the features available - once you register at RennTech.org

  • View Classified Ads
  • DIY Tutorials
  • Porsche TSB Listings (limited)
  • VIN Decoder
  • Special Offers
  • OBD II P-Codes
  • Paint Codes
  • Registry
  • Videos System
  • View Reviews
  • and get rid of this welcome message

It takes just a few minutes to register, and it's FREE

Contributing Members also get these additional benefits:
(you become a Contributing Member by donating money to the operation of this site)

  • No ads - advertisements are removed
  • Access the Contributors Only Forum
  • Contributing Members Only Downloads
  • Send attachments with PMs
  • All image/file storage limits are substantially increased for all Contributing Members
  • Option Codes Lookup
  • VIN Option Lookups (limited)

Engine whine on startup


Recommended Posts

I own a 1999 Boxster with 140,000 miles. For the last few years there has been a whining noise on startup coming from the engine area. It use to disappear after a few minutes but is now staying for around 6 or 7 minutes. As well the oil pressure idiot light is staying on for 15-25 seconds after cold starts and then goes out immediatly on sunsequent starts through the day. Any idea what this might be and if the 2 could be connected? Car runs great and I did just have the oil changed using Mobil ONE 0-40. There have been no mods on the engine I know of. I can also hear a slight knock on startup lasting only a few seconds. Its ooking like Im going to have to have it properly diagnosed but would appreciate any thoughts before I take it in.

Link to comment
Share on other sites

  • Moderators

I own a 1999 Boxster with 140,000 miles. For the last few years there has been a whining noise on startup coming from the engine area. It use to disappear after a few minutes but is now staying for around 6 or 7 minutes. As well the oil pressure idiot light is staying on for 15-25 seconds after cold starts and then goes out immediatly on sunsequent starts through the day. Any idea what this might be and if the 2 could be connected? Car runs great and I did just have the oil changed using Mobil ONE 0-40. There have been no mods on the engine I know of. I can also hear a slight knock on startup lasting only a few seconds. Its ooking like Im going to have to have it properly diagnosed but would appreciate any thoughts before I take it in.

 

The whining sound is most likely your secondary air injection system, which only runs briefly on cold starts.  This is nothing unusual or to be concerned about.

 

The delay in the oil light going out is more problematic, and probably related to the knocking sound you hear, which is probably not a good thing.  You should get the car looked at ASAP.

Link to comment
Share on other sites

 

I own a 1999 Boxster with 140,000 miles. For the last few years there has been a whining noise on startup coming from the engine area. It use to disappear after a few minutes but is now staying for around 6 or 7 minutes. As well the oil pressure idiot light is staying on for 15-25 seconds after cold starts and then goes out immediatly on sunsequent starts through the day. Any idea what this might be and if the 2 could be connected? Car runs great and I did just have the oil changed using Mobil ONE 0-40. There have been no mods on the engine I know of. I can also hear a slight knock on startup lasting only a few seconds. Its ooking like Im going to have to have it properly diagnosed but would appreciate any thoughts before I take it in.

 

The whining sound is most likely your secondary air injection system, which only runs briefly on cold starts.  This is nothing unusual or to be concerned about.

 

The delay in the oil light going out is more problematic, and probably related to the knocking sound you hear, which is probably not a good thing.  You should get the car looked at ASAP.

 

The strange thing about the whining sound is that it has increased in duration over the years. I wouldnt expect the air pump sound to last for more than a couple of minutes...these days it is up to 6-8 minutes. Yes I am very concerned about the knocking for a few seconds on start and the oil pressure delay. Will report back after its diagnosed.

 

appreciate the thoughts in anycase.

Link to comment
Share on other sites

  • Moderators

 

 

I own a 1999 Boxster with 140,000 miles. For the last few years there has been a whining noise on startup coming from the engine area. It use to disappear after a few minutes but is now staying for around 6 or 7 minutes. As well the oil pressure idiot light is staying on for 15-25 seconds after cold starts and then goes out immediatly on sunsequent starts through the day. Any idea what this might be and if the 2 could be connected? Car runs great and I did just have the oil changed using Mobil ONE 0-40. There have been no mods on the engine I know of. I can also hear a slight knock on startup lasting only a few seconds. Its ooking like Im going to have to have it properly diagnosed but would appreciate any thoughts before I take it in.

 

The whining sound is most likely your secondary air injection system, which only runs briefly on cold starts.  This is nothing unusual or to be concerned about.

 

The delay in the oil light going out is more problematic, and probably related to the knocking sound you hear, which is probably not a good thing.  You should get the car looked at ASAP.

 

The strange thing about the whining sound is that it has increased in duration over the years. I wouldnt expect the air pump sound to last for more than a couple of minutes...these days it is up to 6-8 minutes. Yes I am very concerned about the knocking for a few seconds on start and the oil pressure delay. Will report back after its diagnosed.

 

appreciate the thoughts in anycase.

 

 

Depending upon how cold it is, and how well the car is keeping its fuel air ratio under control, the DME may run the SAI for several min. on a cold start.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.