Jump to content

Welcome to RennTech.org Community, Guest

There are many great features available to you once you register at RennTech.org
You are free to view posts here, but you must log in to reply to existing posts, or to start your own new topic. Like most online communities, there are costs involved to maintain a site like this - so we encourage our members to donate. All donations go to the costs operating and maintaining this site. We prefer that guests take part in our community and we offer a lot in return to those willing to join our corner of the Porsche world. This site is 99 percent member supported (less than 1 percent comes from advertising) - so please consider an annual donation to keep this site running.

Here are some of the features available - once you register at RennTech.org

  • View Classified Ads
  • DIY Tutorials
  • Porsche TSB Listings (limited)
  • VIN Decoder
  • Special Offers
  • OBD II P-Codes
  • Paint Codes
  • Registry
  • Videos System
  • View Reviews
  • and get rid of this welcome message

It takes just a few minutes to register, and it's FREE

Contributing Members also get these additional benefits:
(you become a Contributing Member by donating money to the operation of this site)

  • No ads - advertisements are removed
  • Access the Contributors Only Forum
  • Contributing Members Only Downloads
  • Send attachments with PMs
  • All image/file storage limits are substantially increased for all Contributing Members
  • Option Codes Lookup
  • VIN Option Lookups (limited)

CEL is on


Recommended Posts

Folks,

MY 2000 986S (50,000 miles) engine light is on. It happened 2 minutes after refueling at National Park. Could that be the fuel? Dirty stuff?

OBDII scan tool found the code P0115. After about 25 miles driving, CEL is gone by itself. I cleared the store data later.

The following day, after about 5 miles driving, CEL was on again.

Drove 380 miles and scan with OBDII, Found codes P0133 and P1275.

The car appear to drive fine. CEL solid (no blinking).

The tempature of the national park was very cold, 40 F.

Please help.

Edited by CrystalShine
Link to comment
Share on other sites

Under the rear of the car. Locate the exhaust manifold, follow the pipes toward the muffler. Between the manifold and the exhaust are the catalytic convertors. On either side of the catalytic converter are the O2 sensors. Your code indicates the sensor between the exhaust manifold and the catalytic convertor is faulty. The O2 sensors are numbered 23 in the attached picture. The picture only shows two of the four O2 sensors that are present.

post-676-1131411354_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Under the rear of the car. Locate the exhaust manifold, follow the pipes toward the muffler. Between the manifold and the exhaust are the catalytic convertors. On either side of the catalytic converter are the O2 sensors. Your code indicates the sensor between the exhaust manifold and the catalytic convertor is faulty. The O2 sensors are numbered 23 in the attached picture. The picture only shows two of the four O2 sensors that are present.

Thanks so much. Will try the swapping and see.

Link to comment
Share on other sites

Aren't P0133 and P1275 the same error code but for each bank, implying the same error from both sides? If so will swapping help? Is it likely they could all be bad at once or maybe another cause such as the MAF?

Chris, trying not to be too dangerous with very little knowledge!

:)

Edited by ukchris
Link to comment
Share on other sites

P0133 is "Aging of Oxygen Sensor Ahead of the Three way catalytic converter (cylinders 1 to 3)".

P1275 is "Aging of Oxygen Sensor Ahead of the Three way catalytic converter (cylinders 1 to 3)" - Below lower limit.

I interpret this as P0133 you have a sensor problem. P1275 by the way it seems to be reading low.

Link to comment
Share on other sites

P0133 is "Aging of Oxygen Sensor Ahead of the Three way catalytic converter (cylinders 1 to 3)".

P1275 is "Aging of Oxygen Sensor Ahead of the Three way catalytic converter (cylinders 1 to 3)" - Below lower limit.

I interpret this as P0133 you have a sensor problem. P1275 by the way it seems to be reading low.

BTW.......Which O2 sensor should I try, before or after the cat? I am guessing the one BEFORE, right?

Link to comment
Share on other sites

Oxygen sensor ageing faults are the easiest CEL's to diagnose.

The DME keeps track of the reaction of the oxygen sensor. If you look at an oxygen sensor voltage over time on a graph you'll see the voltage fluctuating anywhere from .2 to .9 volts or somewhere around there. If the voltage doesnt fluctuate fast enough, the DME will set a fault. Slow reaction means the sensor is aged and not performing up to par. Toss a new sensor in.

Some people will try to "clean" the sensor using a torch and getting the probe tip red hot. I've never tried this so I dont know how good it works.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.