Jump to content

Welcome to RennTech.org Community, Guest

There are many great features available to you once you register at RennTech.org
You are free to view posts here, but you must log in to reply to existing posts, or to start your own new topic. Like most online communities, there are costs involved to maintain a site like this - so we encourage our members to donate. All donations go to the costs operating and maintaining this site. We prefer that guests take part in our community and we offer a lot in return to those willing to join our corner of the Porsche world. This site is 99 percent member supported (less than 1 percent comes from advertising) - so please consider an annual donation to keep this site running.

Here are some of the features available - once you register at RennTech.org

  • View Classified Ads
  • DIY Tutorials
  • Porsche TSB Listings (limited)
  • VIN Decoder
  • Special Offers
  • OBD II P-Codes
  • Paint Codes
  • Registry
  • Videos System
  • View Reviews
  • and get rid of this welcome message

It takes just a few minutes to register, and it's FREE

Contributing Members also get these additional benefits:
(you become a Contributing Member by donating money to the operation of this site)

  • No ads - advertisements are removed
  • Access the Contributors Only Forum
  • Contributing Members Only Downloads
  • Send attachments with PMs
  • All image/file storage limits are substantially increased for all Contributing Members
  • Option Codes Lookup
  • VIN Option Lookups (limited)
mark 75

Need help for use KTS 520 with Piwis V34

Recommended Posts

Hello,

 

I need help tu use my KTS 520 with my laptop Dell piwis V34. When i try it on a car the tester stay always in simulation mode. On my deskop i have firmwaire uptade programme but i don't know how i must use it. Does somoene know how doing it please ? Thanks for your help...

Sans titre.jpg

Sans titre 1.jpg

Sans titre 2.jpg

IMG_9028.JPG

Share this post


Link to post
Share on other sites

As I recall PIWIS 1 ver 34 was the last version for PIWIS 1 - it has been discontinued. At that point, Porsche moved to PIWIS 2 - which has a current version of 18.100.

Porsche discontinued the PIWIS 2 and now leases the PIWIS 3.

 

PIWIS 2 and PIWIS 3 use a completely different interface box - the KTS 520 will not work with a PIWIS 2 or PIWIS 3.

 

Your PIWIS 1 should work on MY2014 and older cars but will no longer get any updates (for those cars or newer cars).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hello,

 

thanks for your message... I know that it will only work on cars before 2014 but I have try on three car 964.997.996 and it dont work. Someone says to me that I must update new firmware ? Do you know that ? 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

When you run PIWIS diagnostics, does it try to connect to the KTS520, or do straight to simulation mode?

Does the computer recognise the KTS520 when you plug it into the USB port?  (Does it make the sound?)  If so, right-click My Computer, Properties, Hardware, Device Manager, and see if you can see a Human Interface Device.  It won't be labelled KTS520. 

If the KTS is connecting to the computer it might be a firmware issue.  To update the firmware, you should try doing it from within PIWIS first.  Go to Tools > Firmware Update.  The firmware flashing process should take 2-3 minutes.  If the Firmware Update screen appears for a couple of seconds and then disappears, the flash was unsuccessful.  In that case, try updating it with the Firmware tool.  Run RBPLFWconfig in your Firmware folder.  Choose KTS520, USB connection, ForceUpdate, and Firmware version IP09.  A COM1 connection would be better, but you need the special Bosch serial cable to use it.  If it flashes correctly, you will see a progress counter.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hello Richard,

 

Thanks for your help.

1 / Yes when i run piwis diagnostics it try to connect with the 520 ( it makes the sound ) only on 997, 987 and cayenne ( picture 1 and 2 ) but not with the other car ( picture 3 simulation  ).

2 / I find the human interface device ( picture 4) but i don't know it's good ?

3 / When i try to do uptade of the firmware with the piwis ( tool firmaware ) it appears a couple seconds and disappears ( it's unsuccessful...)

4 / I try with the RBPLFWconfig but i don't find version IP09 ? ( picture 5 ) . I try with the usb cable but i stops with the message could not open port ( see it on back of picture 5 )

5 / I have a com1 cable but not a female i must buy an adaptater

5 / You meens i need the special Bosch serial cable to use it ? Is it the Ubox 2 ? ( photo 6 ,7 and 8 )

If you must have more details tell it to me, best regards

 

untitled1.JPG

untitled.JPG

untitled2.JPG

untitled5.JPG

untitled3.JPG

thumbnail_IMG_9059.jpg

thumbnail_IMG_9058.jpg

thumbnail_IMG_9057.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

The KTS520 does not click, click, click when you connect to a 16bit car (986/996, etc).  The Bosch serial cable is not wired the same as a standard serial cable.  Ubox2 is not what you need.

 

It is probably best to continue our conversation by PM and email. Check your PM inbox.

Edited by Richard Hamilton

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.