Jump to content
×
×

Welcome to RennTech.org Community, Guest

There are many great features available to you once you register at RennTech.org
You are free to view posts here, but you must log in to reply to existing posts, or to start your own new topic. Like most online communities, there are costs involved to maintain a site like this - so we encourage our members to donate. All donations go to the costs operating and maintaining this site. We prefer that guests take part in our community and we offer a lot in return to those willing to join our corner of the Porsche world. This site is 99 percent member supported (less than 1 percent comes from advertising) - so please consider an annual donation to keep this site running.

Here are some of the features available - once you register at RennTech.org

  • View Classified Ads
  • DIY Tutorials
  • Porsche TSB Listings (limited)
  • VIN Decoder
  • Special Offers
  • OBD II P-Codes
  • Paint Codes
  • Registry
  • Videos System
  • View Reviews
  • and get rid of this welcome message

It takes just a few minutes to register, and it's FREE

Contributing Members also get these additional benefits:
(you become a Contributing Member by donating money to the operation of this site)

  • No ads - advertisements are removed
  • Access the Contributors Only Forum
  • Contributing Members Only Downloads
  • Send attachments with PMs
  • All image/file storage limits are substantially increased for all Contributing Members
  • Option Codes Lookup
  • VIN Option Lookups (limited)
gti16vtech

Can't remove key after shifting into park.

Recommended Posts

I'm working on a 2009 Cayenne V-6. When shifting to park, message on dash displays "Move selector lever to position P" and key can't be removed. After cycling ignition, key can then be removed. I've seen posts about this concern but no clear solutions. Any have any information about this?   

Share this post


Link to post
Share on other sites
    You can remove these ads by becoming a Contributing Member.

On this forum, no. On the Touareg forum someone suggested the battery was at fault. I know the battery was not healthy because it would go low quickly. After charging it would start the car so I did not suggest replacing it at the time. The customer picked up the car before I got the information about the battery being the probable cause and they have not returned to address the issue, but that is what I'm going to suggest to them.

Share this post


Link to post
Share on other sites

At our shop we had a Boxter with that issue and it turned out to be the shift selector assembly. It wasn't communicating with the key module.

 with the key module.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

I know its two years ago but I have the same issue with the key. Its stuck in the ignition and it says to put the lever in P. Its already in P. I know how to release the key. I also replaced the ignition switch but the problem stays. @Rodolfo Müllerhow did you solved this problem? I have a 987.1 Cayman 2008 2.7

Edited by himbinboe

Share this post


Link to post
Share on other sites

himbinboe, have you checked your battery voltage? If you review the 3rd post above you will find that the battery was a likely fault. Low voltage can cause weird problems. On  my car a slightly undervolt battery caused my Tiptronic to go into limp mode while driving.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yeah I recharged it. And I have checked it with a spare battery. No succes... I see that many people have this problem but I cant find the solution?

Share this post


Link to post
Share on other sites

I seem to recall reading that there's a small button on the left side of the ignition switch (9 o'clock).

When that is depressed with a paperclip, for example, the key can be extracted.

I'm not familiar with the Cayenne, but it may be worthwhile looking to see if you have this button.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thanks, Its a Cayman 987.1. I found the button and released the key with a paperclip but when I put the key back in the problem stays. I replaced the ignition switch and fully charged the battery. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oops ;) 

As ttocs suggests, you have presumably checked that your battery is holding its charge?

Has any work been done on your transmission?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yeah the battery is holding its charge and for I know there hasn't been any work done on the transmission. Not lately I mean. I replaced the part with number 997.618.159.03 with exact the same one but I bought this on Ebay. It is a used part. So there is a possibility that this part has the same issue. Now I have contacted Porsche for a new part. This one has part number 997.618.159.07. I think i'm going order it new. I hope that is going to work.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.