Jump to content

The RennTech.org community is Member supported!  Please consider an ANNUAL donation to help keep this site operating.
Click here to Donate

Welcome to RennTech.org Community, Guest

There are many great features available to you once you register at RennTech.org
You are free to view posts here, but you must log in to reply to existing posts, or to start your own new topic. Like most online communities, there are costs involved to maintain a site like this - so we encourage our members to donate. All donations go to the costs operating and maintaining this site. We prefer that guests take part in our community and we offer a lot in return to those willing to join our corner of the Porsche world. This site is 99 percent member supported (less than 1 percent comes from advertising) - so please consider an annual donation to keep this site running.

Here are some of the features available - once you register at RennTech.org

  • View Classified Ads
  • DIY Tutorials
  • Porsche TSB Listings (limited)
  • VIN Decoder
  • Special Offers
  • OBD II P-Codes
  • Paint Codes
  • Registry
  • Videos System
  • View Reviews
  • and get rid of this welcome message

It takes just a few minutes to register, and it's FREE

Contributing Members also get these additional benefits:
(you become a Contributing Member by donating money to the operation of this site)

  • No ads - advertisements are removed
  • Access the Contributors Only Forum
  • Contributing Members Only Downloads
  • Send attachments with PMs
  • All image/file storage limits are substantially increased for all Contributing Members
  • Option Codes Lookup
  • VIN Option Lookups (limited)

Boxster started hesitating when accelerating?


Recommended Posts

So the other night I was talked into letting my girlfriends brother drive my 99 boxster 2.5l. To say the least, im preatty sure he burned up my clutch. I could smell it and I could tell by the way he was letting it out so slowly. Well when I got back in the driver's seat I realized the car seemed to be shuttering or hesitating whenever i would give it more than minimal gas needed for acceleration. Usually it happens right around 3k rpms. I was assuming that it was the clutch starting to go.. I looked around on pelican and some other forums and would probably end up doing the clutch myself if it came to it. But I guess Im just wondering if there is something else that may be going on? Does something need to be adjusted? Replaced? Any help or pointers are greatly appreciated.

99 Boxster Base

97k Miles

2.7 liter 5 Speed

post-77221-0-09033700-1341773717_thumb.j

Link to post
Share on other sites
    You can remove these ads by becoming a Contributing Member.

Hey Loren, no I haven't checked for fault codes yet. I'll hook my computer up and see if anything shows. If not, would I be able to swing by sometime and take you for a quick ride? You'd know better than I if it really is the clutch

Link to post
Share on other sites
  • Admin

P1123 Oxygen Sensing Adaptation Area 1 (Cylinders 1 - 3) - Lean Threshold

P1125 Oxygen Sensing Adaptation Area 1 (Cylinders 4 - 6) - Lean Threshold

Possible causes:

- Fuel pressure too high.

- Fuel injector leaking.

- EVAP canister purge valve open.

This means your car is seeing too rich a mixture - so rich that the DME can not correct for it.

Many times this is the EVAP purge valve.

Link to post
Share on other sites

I have a similar issue. I have a 99 Boxster 2.5l with 51k miles. looks just like the picture above, but more tools scattered around. I have been getting the same codes and I have cleared them several times. Always after I idle a bit putting the top up, and chilling before going into work. Work is a 17 mile trip at 55mph.

I cleaned the Map sensor with electronics spray.

The trims from a Xnova scan tool from memory both banks about the same.

ST -5.14

LT 24.xx some as high as 30.

Several erase cycles later.....

This morning Made smoke tester, and used brake cleaner spray. No leaks found. Checked AOS it does allow a vacuum into the Crankcase, but not excessive to hold cap down. When cap is removed the idle gets slightly faster, and rougher.

Checked vacuum canister circuit, holds vacuum - one way valve works. Evap circuit is not leaking- tried to pull a vacuum on it, holds vacuum. ( how do you hold vacuum???)

Smoke test saw smoke come out of oil cap, no where else.

Tested vacuum when running. 18 inch hg up to 22 at higher RPM.

fuel spec is 3.3 and 3.8 bar, which is 47.8psi to 55.1psi

Checked after tightening fuel tester 47 psi running, 55psi static, and with regulator V hose removed. Fuel pressure good.

So...

fuel pressure good

Evap valve seems closed

vacuum canister holds vacuum.

AOS passes some flow but filler cap is not sucked in and throttle body is dry.

Light oil in the J tube to AOS

smoke test with home made tester- no leaks.

only at idle is mixture trimmed rich I think.

Need live data scan tool.

Thought I would post this data point, See if there are any ideas, keep posting my saga in hopes that it may help someone besides myself.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Similar Content

    • By Paul Hasbany
      Hi there! 1st off, thank you for reading this! 2nd, is there a way to add a little more HP? 
       
      Thx all!

    • By Jrfishel1
      I have a 2003 Boxster base model (2.7) with auto. Current showing code P0600 and DTE 61. Had a few different Porsche mechanics look at the issue and have not found a solution.  Cleaned the electrical connection at the transmission and verified the ground connections at the tiptronic control module. Had the DME, tiptronic module and immobilizer checked and they were found to be working.
       
      Does the Can-bus connection between the DME and the tiptronic module extend to the immobilizer or other modules? All I could find is information up to the 2001 model year.
       
      Looking for a reason why the DME Is not communicating with the tiptronic and how to test the Can-bus circuit.  Is there a wiring schematic available for the 2003/2004 boxster?
       
      Thanks,
       
      jason
    • By Kodai
      Hi all 986 guys.
      I will post for the first time.
      I have '98 986K(Tip-s),Can I swap 5-Speed(or 6-Speed) manual transmission?
      In other words, prepare missions, pedals, manual transmission CPUs, etc. like a typical car model (for ex, BMW).
      Is it possible to update only the mission, not the upgrade to 3.4L?
      Has anyone ever seen or heard of such a vehicle?
      I can find 986K 5speed as much as I want, but I want to stick to my one.
       
      Thank you!!

       
    • By Sea_Galley
      1999 986 2.5 Boxster. (5 spd)
       
      Not many problems with the car but cruise control doesn’t work and the spoiler only extends halfway or so.
       
      Current actual problem with the car is that I  can feel vibration or shaking in the steering wheel (and in the car to a much lesser extent) after shifting into fourth gear. After shifting into fourth gear, the shaking seems to persist even as I slow down, or after shifting into fifth. It will persist even if I shift into neutral but will stop after I come to a stop.
       
      It’s strange to me that this is the case when gears 1-3 don’t have this problem. I am guessing that it’s an issue with bearings or alignment in the front wheels since i’m feeling the vibrations in the wheel but hopefully someone here has a better idea.
    • By Jimbowne
      Hello all,
       
      I've got a 2008 997 C4 w/ 56k miles on it. It was cold this morning (30 degrees F) and I noticed clutch slip for the first time since I bought the car in higher gears under full throttle. The clutch pedal feels very mushy and lost alot of its spring on the return. I stopped by my local shop and he confirmed its the clutch.
       
      The car is my daily driver but I do autocross about once a month and intend to track in the future. I told myself I'd get the light weight flywheel when its time to replace the clutch, and so it seems that time has come. I'm not adverse to the extra noise of the LWFW, but I've heard that you shouldn't do this mod on a C4. I see sharkwerks has a C4 project car with the LWFW so I assume it worked out, but who knows.
       
      Aside from the flywheel obviously I need a clutch. I've been looking at the Sachs stage 2.5 performance clutch kit, and it seems like a good option. I've also heard that the BBI clutch slave cylinder is an upgrade that would be helpful for clutch performance and feel.
       
      Questions:
      -Anyone have any experience with a LWFW on a C4?
      -Anyone have any experience with the Sach's stage 2.5 kit on a C4?
      -Any other clutch kit recommendations?
      -Anyone have any experience with replacing the clutch slave cylinder?
       
      Note: I'm going to get my IMS bearing inspected but if its not leaking I think I'm going to pass, seeing how I have 56k miles on it with no issues. Perhaps its past the infant mortality stage?
       
      Thanks,
       
      Jim
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.