Jump to content

Welcome to RennTech.org Community, Guest

There are many great features available to you once you register at RennTech.org
You are free to view posts here, but you must log in to reply to existing posts, or to start your own new topic. Like most online communities, there are costs involved to maintain a site like this - so we encourage our members to donate. All donations go to the costs operating and maintaining this site. We prefer that guests take part in our community and we offer a lot in return to those willing to join our corner of the Porsche world. This site is 99 percent member supported (less than 1 percent comes from advertising) - so please consider an annual donation to keep this site running.

Here are some of the features available - once you register at RennTech.org

  • View Classified Ads
  • DIY Tutorials
  • Porsche TSB Listings (limited)
  • VIN Decoder
  • Special Offers
  • OBD II P-Codes
  • Paint Codes
  • Registry
  • Videos System
  • View Reviews
  • and get rid of this welcome message

It takes just a few minutes to register, and it's FREE

Contributing Members also get these additional benefits:
(you become a Contributing Member by donating money to the operation of this site)

  • No ads - advertisements are removed
  • Access the Contributors Only Forum
  • Contributing Members Only Downloads
  • Send attachments with PMs
  • All image/file storage limits are substantially increased for all Contributing Members
  • Option Codes Lookup
  • VIN Option Lookups (limited)

Recommended Posts

Hoping to purchase this car.. They ran a DME and this shows only 19 Over Revs in Range 1  with none across the other ranges.. there are a "high"? number of misfires?  Is this a concern or perhaps normal and maybe just require plugs / coil packs?  My 1st Porsche.. I hope...

Screen Shot 2018-02-01 at 10.38.08 PM.png

Screen Shot 2018-02-01 at 10.38.37 PM.png

Share this post


Link to post
Share on other sites
    You can remove these ads by becoming a Contributing Member.

This may be concerning. Mine had similar symptoms and it developed valve timing issues, due to wear & tear on the left block. Unfortunately the proper check requires taking the engine out, which is expensive.

Yours misfires on all cylinders, so spark plugs are less likely.

I'd stay away from this one.

Edited by ukk

Share this post


Link to post
Share on other sites

With over 2.000 operating hours, mileage should be around 100.000 km and not 60.000 as shown.

 

Odometer was tempered with in my opinion.

 

Regards,

 

L

Share this post


Link to post
Share on other sites

1700 of the 2000 odd operating hours are reported at 'overspeed range 1'. Highly suspicious. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, dammad said:

1700 of the 2000 odd operating hours are reported at 'overspeed range 1'. Highly suspicious. 

 

Pretty sure that means the last over-rev was at 1702.28 hours.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Similar Content

    • By Niklas 71
      Car: Cayenne turbo 2004, 250 000 km
      The problems have been cascading over the summer, starting with a trashed rubber bushing on the cardan shaft support bearing. Before I got home and could fix that (thanks to a great description found in this forum!), the PSM and ABS lights went on. I guessed it was caused by the occasional knocking and wobbling of the cardan shaft.
      After fixing the support bearing, the lights stayed on, so I bought an iCarSoft POR II to read fault codes. For some reason, it couldn’t pull codes from the PSM, but there was a fault code in the gearbox controller, about a lack of speed signal from the rear left hand wheel. 
      I gladly bought a new ABS sensor and replaced it, with no luck. I could remove that fault code but the lights returned and I still couldn’t pull codes from the PSM.
      Next, I lifted the floor mats and found a lot of water on the passenger side from a blocked sunroof drain. Much of the wiring was corroded, so I carefully replaced it wire by wire. At the same time, I put in a new battery since the old one was really weak. The car started and ran fine, but the PSM and ABS lights kept coming back.
       
      Next, I wanted to inspect the PSM, so I lifted the plastic cover beneath the wind shield and disconnected the DME in order to get down to the PSM.
      The PSM connector looked fine without any traces of corrosion. The same was true for both DME connectors. I just brushed off some dust and put everything back together.
       
      Here’s where my biggest problem occurred: now my car won’t crank the engine at all. When I turn the key, the instrument screen says that “daylight running lights are not active” or something similar. The cooling fans revv up to max but nothing more happens.
       
      i have tried disconnecting the battery for an hour and then reconnecting again without any different behavior. 
       
      Any ideas on how I can bring my car back to life again?
       
      Regards,
      Niklas in Sweden
    • By Rubensdw
      Hi all, 
      This will be my first post, thanks for a great forum ! 

      I've recently purchased a exhaust system from Design911 in the UK which has the valvetronic function on. This is said to replicate the PSE which my car does not have factory installed. 
      Wired it up and put the vacuum hoses, tested the system and it works fine.

      Over to the issue for my car:
      When starting up the car, the neutral positon of the valves is open, which means a lot of noice from the exhaust. 
      When switching this by the solenoid, sending vacuum into the system and the valves closes. This means less sound. 
      But when the valves is closed the car wont run properly at the RPM range of 5500-7000 RPM's there is also fault codes for misfire on cylinder 2.

      The strange thing is that this works perfectly when the valves is open. I've tried two differnet vacuum sources, into the ressonator and also for the left hand side cooling system vacuum solenoids. Without any differnce. I tried to run vacuum directly to the vacuum actuators on the exhaust without any difference and also tried manually applying vacuum and using a one way check valve to keep the vacuum while not connected to the cars vacuum line. No vacuum leaks, no fault codes when driving with the valves open.

      Same result every time. So have anyone had some similar issues to their car ? 
      Thanks in advance for any help ! 

       
    • By Danny Hammoud
      Unfortunately, I am back with another problem or problems........
      A couple of days ago a check engine light popped up on my 997.2s and because it is my daily driver, I was not able to immediately diagnose the issue. I went ahead and ordered a "Carsoft POR II" scanner off amazon as i thought it would help my understanding in what the problem was. (Getting to the point.....)   Today while I was driving home from class, the car was running very rough. I decided to pull over and give the scanner a go...
      DME CODES;
      P0660 INTAKE PIPE SWITCHOVER FINAL STAGE
      P0153 02 SENSOR AHEAD OF CAT BANK 2 DYNAMISM 
      P2099 A/F  RATIO CORRECT. BEH. CAT. BANK 2 ABOVE RICH CONTROL UNIT
      P2198 02 SENSOR AHEAD OF CAT. BANK 2 TOO RICH SIGNAL
      P0174 BANK 2 TOO LEAN
      P0171 SYSTEM TOO LEAN
      P2196 02 SENSOR SIGNAL BIASED/ STUCK BANK 1 SENSOR 1
       
      Being the person I am, I went ahead and cleared the codes dreaming my problems would magically go away. ?
      About 10 minutes into my commute the codes again popped up but this time, there was something a bit different.......
       
      THE NEW CODES INCLUDED;
      P0174 SYSTEM TOO LEAN BANK 2
      P0171 SYSTEM TOO LEAN BANK 1
      P0306 MISFIRE CYLINDER 6
      P0305 MISFIRE CYLINDER 5 
      P0304 MISFIRE CYLINDER 4
      P0300 MISFIRE - TOTAL ERROR
      P0660 INTAKE PIPE SWITCHOVER FINAL STAGE
       
      About 2 months ago I installed a new O2 sensor bank 1 sensor. While at it, I had a new AOS installed as well ( OEM parts). There are some theories I have in mind but as for now, I am truly stumped on this issue. Does anyone have any experience with this madness?! Thanks for reading! ?
       
      This morning I started my car again and a puff of white smoke shot out of the tail pipes. The smoke did clear up really quick. 
       
      MORE NEW CODES;
      P2A04 O2 SENSOR CIRCUT RANGE/ PERFORMANCE BANK 2 SENSOR 2
      P2099 POST CATALYST FUEL TRIM SYSTEM TOO RICH BANK 2
      P0153 O2 SENSOR CIRCUIT SLOW RESPONSE BANK 2 SENSOR 1
      P2198 O2 SENSOR SIGNAL BIASED/ STUCK RICH BANK 2 SENSOR 1
      P0171 SYSTEM TOO LEAN BANK 1
       
    • By TNT79Bronco
      I am having an intermittent misfire issue with my 996.  It started a few months ago, when the battery ran down after not driving it for a few weeks, and I had to jump the car to get it going.  After a few miles, I got a CEL and the car started to misfire.  Upon arriving at my location, which was just a short distance away, I turned off the engine and went about my business.  Upon returning to the car, it ran fine.  No CEL and did 65mph all the way home, which was about 20 miles away.
      All was good, until a couple of weeks ago, when on a slow drive, I got a misfire and the CEL came back on.  I made it to a gas station to fill up, expecting it to clear again.  This time it did not, and I limped it on home.  After a couple of days, I went out to diagnose and checked codes.  They were:
      P0300- PFC 507 – Misfire detected
      P0301 – PFC 508 – Misfire Cylinder 1
      P0305 – PFC 513 – Misfire Cylinder 5
      P0303 – PFC 512 – Misfire Cylinder 3
      P0304 – PFC 511 – Misfire Cylinder 4
       
      These are on both banks.
      After a couple of days, I went out, cleared the codes, and the car ran just fine.  No CEL and smooth running.  I drove it a couple of times, without incident.
       However, today, I went out to drive the car.  Went a short distance…all was fine.  When I got back into the car, I once again had misfires and the CEL came on.  Checked codes and all I have is:
       P0300- PFC 507 – Misfire detected
      P0301 – PFC 508 – Misfire Cylinder 1
       The only thing I can think of is that it must either be related to a low voltage battery messing with the computer or somehow related to moisture, since both incidences occurred around having just completed a rain storm.  The car was not driven in the rain.  This would possibly point to bad coils.
       I have checked the MAF, but disconnecting the plug, when it was misfiring.  No change in idle.
      Seems strange to have multiple Coils fail at once?  But possible.  Same with spark plugs.
       One item of note.  This is a replacement engine, replaced by Porsche, due to an engine failure while the PO owned it.  The current engine has about 30K miles on it.  I am not sure if all the maintenance parts were replaced, such as AOS, coils, plugs, and so on.
       Any thoughts on what to check to help narrow down the issue, other than just replacing everything or taking it to the repair shop?
    • By bberry
      2007 997 was running rough. The Durametric said misfire cylinder one. Checked the forums and saw most likely culprit was either bad spark plug, bad ignition coil, or both. Oreilly’s had the Bosch spark plug and a coul that was labeled Import Direct. For the sake of convenience I bought the plug and coil from them. The coil was actually the newer version Beru ( oem) with the longer bolts. Much easier job than I ever imagined. There are good tutorials on YouTube. Engine runs great and I cleared the codes. No check engine light and codes haven’t returned. 
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.